in

Vrbas u akcijama posvećenim dijabetesu

Vrbas u akcijama posvećenim dijabetesu

Ovogodišnji program biće posvećen riziku od dijabetesa, sa posebnom pažnjom na žene koje imaju šećernu bolest tokom reproduktivnog perioda.

Povodom svetskog dana zdravlja – 7. aprila, Savet za zdravlje opštine Vrbas organizovaće tribinu na temu “Mislite o dijabetesu, smanjite vaše rizike”.

Predavači će biti zdravstveni stručnjaci koji će o dijabetesu govoriti iz više aspekata, a tribina je zakazana za četvrtak, 06. april u 18.00 časova u aneks sali vrbaškog Centra za fizičku kulturu, istakao je član Saveta za zdravlje opštine Vrbas, Igor Crnjanski.

“Savet za zdravlje opštine Vrbas ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zdravlja planira da posveti riziku od dijabetesa, sa posebnom pažnjom na žene koje imaju šećernu bolest tokom reproduktivnog perioda, što nameće potrebu adekvatnog monitoringa pre, za vreme i posle trudnoće. Na tribini koju organizujemo predavači će govoriti na temu gojaznosti, kao bolesti savremenog čoveka, uticaju gojaznosti na nastanak dijabetesa i zašto je važno na vreme prepoznati i lečiti dijabetes. Predavači će biti doktorka Bojana Koprivica, endokrinolog Opšte bolnice u Vrbasu i doktorka Dragana Balać iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Ono što je bitno naglasiti da u Srbiji imamo već 770.000 obolelih ljudi od dijabetesa, a kada tome dodamo i podatak da na svakog obolelog dolazi još jedan koji ne zna je oboleo, onda možemo da zaključiti da je ova bolest dosegla pandemijske razmere. Nažalost, opština Vrbas ne zaostaje za tim brojkama, procenjuje se da je već 10% stanovništa opštine obolelo od dijabetesa. Predavanja ovog tipa su vrlo značajna za sve građane, ne samo za obolele, već i za one u rizičnoj populaciji.”

dijabetes, roll, up, baner, 2023, , 2222

Igor Crnjanski je i predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa “Plavi Vrbas” koje će se u obeležavanje svetskog dana zdravlja uključiti akcijom besplatnog merenja nivoa šećera u krvu.

“U intervalu od 9 do 11 časova u Gradskoj apoteci u centru Vrbasa udruženje “Plavi Vrbas” vršiće proveru nivou šećera u krvi gde će naravno svi oni koji su zainteresovani za svoje vrednosti moći da ih provere. Biće podeljeni edukativni flajeri koje je pripremio i štampao Savet za zdravlje opštine Vrbas gde će građani moći da pročitaju ko su rizične grupe, kome mogu da se obrate i kako da žive lakše sa dijabetesom,” istakao je Crnjanski.

Takođe, tokom narednih dana u zdravstvenim ustanovama u opštini Vrbas građanima će biti dostupan promotivni materijal sa svim neophodnim informacijama o dijabetesu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /