in

Вучић се састао са Ердоганом; Турској и Србији кључни мир и стабилност

„Важно је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе“,истакао је Вучић у изјави српским новинарима у Анкари, и додао да је са Ердоганом разговарао о турским ивеститорима и да су највише пажње посветили кључним регионалним питањима.

Указао је да је са Ердоганом разговарао о увећању трговинске размене, која је од јануара до новембра прошле године достигла вредност од 1,55 милијарди евра.

Према његовим речима Турска је све значајнији трговински партнер Србије и налази се тренутно на 10 месту, а пре пар година била је још на 18 позицији.

Пренео је да је са Ердоганом разговарао о турским инвеститорима, који су важни јер покривају мања места, као што су Лебане, Крупањ, Житорађе.

„Разговарали смо и о свим кључним регионалним питањима, чему смо највише пажње посветили. Важно нам је да имамо стабилне, добре и пријатељске односе, а очување мира и стабилности су од кључног значаја“, објаснио је Вучић.

С Ердоганом о БиХ, региону, инфраструктурном повезивању

Председник Србије Алексаднар Вучић пренео је да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о ситуацији у Босни и Херцеговини и комплетној ситуацији у региону, као и значају инфраструктурног повезивања између Србије и БиХ.

На питање да ли је било речи о напетој ситуацији у БиХ и о инциденту у Прибоју, Вучић је рекао да су разговарали о свему:

„Разговарали смо о свему, и о Прибоју и о свему другом. О компликованој ситуацији у региону, томе какви су ставови Србије, какви Турске, и шта значи поштовање Дејтонског споразума – од поштовања интегритета БиХ, али и интегритета Републике Српске у оквиру БиХ“, рекао је Вучић.

Пренео је да је он говорио о томе да је за Србију важно да се инфраструктурно повежујемо, да се граде аутопутеви, истичући да очекује да у октобру буде завршено 19 километара аутопута од Кузмима до Сремске Раче.

„Готово 80 одсто је завршен мост, да не идемо оном ћупријом као до скора… То је близу краја, и за годину и по дана имаћемо аутопут до БиХ и РС“, рекао је Вучић и додао да после тога остаје да се изгради аутопут до Бијељине.

Пренео је да се разговарало и о изградњи аутопута Пожега-Котроман, односно до Вишеграда, који би даље требало градити до Сарајева.

„Рекао сам да је бесмислено да ми градимо, ако нико неће да гради Вишеград, јер само тако има смисао, а до тада нема. Надам се да ће власти у БиХ, ма које, јер не могу да улазим у то, то урадити. Тиме бисмо повезали Рашку са Београдом, Сарајевом, али и Софију и Истанбул са Сарајевом и Београдом. Верујем да заједно можемо то да урадимо, није проблем у нама“, рекао је Вучић.

Додао је да је са Ердоганом разговарао о свему, па и о заједничком деловању по појединим питањима у међународним организацијама.

вуциц, ердоган

Вучић посетио Аниткабир-Маузолеј Мустафе Кемала Ататурка

Председник Србије је прво посетио Аниткабир-Маузолеј Мустафе Кемала Ататурка у Анкари, где је положио венац.

„Велика ми је част да у име грађана Србије и српског народа и овом приликом одам пошту бесмртном оцу турске нације и искреном пријатељу наше земље – Кемалу Ататурку“, написао је Вучић на инстаграм профилу „Будућностсрбије“, уз фотографије из Анкаре.

Са председником у Турској бораве и министарка културе Маја Гојковић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

вуциц, турска, музеј, кемала, ататурка

У Турској ће данас бити одржана трећа седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а том приликом биће потписано више докумената од значаја за даље унапређење билатералне сарадње.