in

Вучић се састао са немачком министарком Бербок

Састанку у згради Председништва Србије присуствују и министар спољних послова Никола Селаковић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, недавно именовани специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин, амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Након састанка, Вучић и Бербок обратиће се медијима.

Председник Србије је јуче рекао да ће имати важне разговоре са Бербок.

„Даћемо све од себе да чувамо и добре билатералне односе са Немачком, сматрамо да је пут у Европску унију веома важан за нас“, рекао је Вучић.+

бербок, министарка, немацка, селаковиц

Шефица немачке дипломатије је у четвртак боравила у Сарајеву и Приштини, а после састанка са званичницима БиХ поручила је да је европска будућност земаља Западног Балкана немачки главни прироритет.

Бербок је након тога у Приштини, између осталог, позвала на наставак дијалога Београда и Приштине истичући да се мора наћи решење прихватљиво за обе стране по питању гласања Срба на Косову на изборима 3. априла које организује Србија.

Немачка министарка из Београда путује за Молдавију.

„За Западни Балкан најважнији мир и европска перспектива“

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок оценила је данас да су помирење, јаке демократије и умрежена економија значајне за мир на западном Балкану који је, како каже, од непроцењиве вредности за Европу.

Она је у ауторском тексту за „Блиц“ говорећи о рату у Украјини оценила да руски председник својим ратом не напада само Украјину већ и мир у Европи и међународни поредак.

Бербок је указала да Путинов рат води у катастрофу не само Украјину већ и Русију, као и да је његов режим у међународном контексту изолован. То се како је навела, најбоље могло видети на прошлонедељној седници ГС УН где је убедљивом већином усвојена резолуција којом се осуђује инвазија Русије.

„Чињеница да су све земље западног Балкана са правом гласања заједно са Немачком недвосмислено заузеле јединствен став био је снажан и важан сигнал заједништва“, оценила је она.

Према њеним речима, у Европи нема стабилности без мира на западном Балкану и због тога је забрињавајуће обнављање старих конфликта у региону кроз твитове и плакате који величају злоцинце.

„Жустре расправе око статусних питања које прете да ескалирају. Политички званичници који покушавају да сруше интегритет читаве једне државе, зато што то служи њиховим личним интересима. Све то наноси штету не само западном Балкану, него свима нама у Европи“, рекла је Бербок.

Бербок је нагласила да духови прошлости не смеју да спрече пут ЗБ у будућност.

Навела је да се из ране младости сећа стравицћних слика ратова на западном Балкану, и да је за њу као министарку спољних послова, најважније да у региону буде мир и да постоји европска перспектива.

Бербок је нагласила да разуме разочарање региона због додатних кашњења, али је и додала да су они у ЕУ дужни да држе дату реч.

„Стога је важно да међународна заједница неће дозволити да поједини актери у БиХ својим речима и делима пуним мржње дестабилизују своју државу – то би угрозило цео регион“, навела је Бербок у ауторском тексту.

За дијалог Београда и Приштине каже да обе стране морају храбро и прагматично, да превазиђу своје досадасње ставове.

Жеља Берлина је да земље Западног Балкана постану део ЕУ, рекла је она и додала да разуме разочарање региона због додатних кашњења.

Навела је да су за чланство потребно и да судије сузбијају корупцију и организовани криминал, да у државним администрацијама раде чиновници који ће грађанима бити на услузи, без мита.

Неопходно је и да државе негују плурализам који це новинарима дати простор за слободно и критицко изражавање.

„Убеђена сан да на исти нацин на који је Немачка после 1945. мир могла да наде искључиво у ЕУ, тако је нама за трајни мир на нашем континенту потребно да свих шест држава на западном Балкану буду у ЕУ“, поруцила је Бербок.

Бербок посетила Косовску Митровицу

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок састала се данас са градоначелницима Јужне и Северне Митровице Бедријем Хамзом и Миланом Радојевићем и изразила оптимизам у погледу нормализације односа између два дела града.

Бербок је рекла да се нада да ће једног дана мост бити отворен и да ће моћи да пије кафу на југу и да вечера на северу, преноси Косово онлајн.

Градоначелник Јужне Митровице Бедри Хамза изразио је спремност да, како је рекао, служи свим грађанима града, без разлике, док је градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић изразио отвореност за сарадњу.