in

Vučić: Srbija više od godinu dana izdržala na pozicijama samostalne politike

Vučić: Srbija više od godinu dana izdržala na pozicijama samostalne politike

“Oni će nastaviti da nas pritiskaju, i jedne i druge, više nas, a taktičko-tehnički njih. To je igra, igrokaz, ali znaće Srbija da se izbori”, rekao je Vučić za TV Hepi iz Verone odgovarajući na pitanje da li očekuje nastavak diplomatske ofanzive u okviru nemačko-francuskog predloga.

Vučić je istakao i da Srbija želi normalizaciju i bolje odnose sa Albancima na KiM.

“To je teško kad neko ima želju samo da unizi Srbiju i računa da je to jedino što može da vam ponudi i da je to najbolji način kako da vas pobedi, ali taj film nećete skoro gledati”, poručio je on.

Na pitanje da li će sutra u nastavku dijaloga u Prištini između glavnih pregovarača biti razgovora o primeni dogovorenog, Vučić je rekao da će svakako biti i da u Brisel ide direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Važno je da pokažemo otvorenost i ozbiljnost, ali čuvajući naše vitalne nacionalne i državne interese, a on zna kako da to čini”, rekao je Vučić.

On je na pitanje o napetosti na KiM i novim incidentima ocenio da je u pozadini provokacija namera da se izbegne formiranje ZSO.

“Da to je suština, da se uđe u sukobe ranije kako bi se NATO okrenuo protiv Srbije, a da oni ne moraju da formiraju ZSO”, rekao je Vučić dodajući da je i predsednica tzv Kosova Vljosa Osmani rekla da ZSO nikada neće biti formirana.

Vučić je rekao da “samo provociraju, jer hoće sukob”, i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako je rekao, “želi da bude Zelenski, a ja da budem mali Putin”.

Naveo je i da je Kurti imao miting tzv. veterana i Tačijevih pristalica, i da je bilo 8.500 ljudi, “iako Kurti kaže da ih je bilo 100.000”.

“Ali za Prištinu je i 8.500 ogroman broj. Oni će nastaviti još goru antisrpsku politiku da dokažu da nisu kapitulirali i da izmišljaju gluposti od nestalih osoba do toga da ZSO ne bude ZSO nego spisak Kurtijevih želja kako da se izbegne ZSO”, zaključio je Vučić.

Vučić je rekao i da je izrečeno mnogo besmislenih neistina o sukobu u Ukrajini i kako će brzo da se završi i da je zato važno da se ponašamo odgovorno i racionalno.

“Ponosan sam na činjenicu što je Srbija više od godinu dana izdržala na svojim pozicijama samostalne, nezavisne politike i daćemo sve od sebe da takvu politiku nastavimo”, istakao je Vučić.

Priključenje Crne Gore Otvorenom Balkanu je isključivo njihovo suvereno pravo

Ako Crna Gori odluči da uđe u Otvoreni Balkan to bi bila dobra vest koju bismo pozdravili, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je odluka o priključenju isključivo suvereno pravo i odluka zvanične Podgorice.

On je u intervjuu za Hepi u Veroni rekao da, ako Crna Gora i ne odluči da se priključi ne treba očajavati.

Pojašnjava da se Otvoreni Balkan može gledati kao deo Berlinskog procesa, ali je ipak drugačije, jer predstavnici tri zemlje odluke sprovode sami bez bilo čijeg pritiska sa strane.

“Šta je tu loše, manje bi se čekalo na granicama, verujem da je to dobro za građane Crne Gore, ali mi ćemo sačekati kakvu god odluku da donesu”, rekao je Vučić.

Podsetio je da se novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović u kampanji pozitivno izjašnjavao o Otvorenom Balkanu, a što se aktuelnog premijera Dritana Abazovića tiče, podseća da je on više puta rekao da je apsolutno za priključenje Crne Gore.

“Ali to je isključivo njihova odluka”, ponovio je Vučić.

Primetio je da kada se god govori o Otvorenom Balkanu uvek se priča o tome ko je unutra, a nikako šta postižemo, a postiže se, ističe, dosta.

Kao primer je naveo da je drastično ubrzana procedura i kretanje ovlašćenih proizvođača i trgovaca preko granica tri zemlje članice Otvorenog Balkana, procedure su značajno uprošćene, a postoje sada i fitosanitarne inspekcije na granicama.

“Uvek se postavlja pitanje zašto neko nije tu, dovoljno je da imamo tri članice, a da li bih voleo da imamo četiri ili pet, da. Ali, to ne može da bude zasnovano na tome da mi sada vršimo pritisak…”, kaže Vučić.

O odnosima sa Crnom Gorom nakon izbora Milatovića za predsednika, Vučić kaže da je važno da unapredimo pomirenje, da ne postoje optužbe kao što su postojale a nisu bile zasnovane ni na čemu, jer dosadašnjem predsedniku je, ističe, Srbija uvek bila kriva.

“Mi smo na to ćutali, retko odgovarali, nadam se da će saradnja na svim poljima da bude osnovni moto a ne da se međusobno optužujemo”, jasan je Vučić.

Upitan da komentariše pisanje bečkog Standarda o odnosima Srbije i Crne Gore, Vučić ističe da je reč o jednoj od antisrpskih novina koja gotovo svakodnevno iznosi laži i gotovo je, kaže, to postala mantra.

“Nemojte da čitate te gluposti”, kaže predsednik i ističe da postoje dve stvari.

“Prema njima, Srbija uvek mora da bude kriva, a drugi važan razlog je da nateraju vlasti u Crnoj Gori da nikada ni ne pomisle da treba da imaju dobre odnose sa Srbijom, jer smo mi sluge Rusije i Kremlja. “To su ti njihovi trikovi – Gardijan i oni mrtva trka ko će više da slaže”, kaže Vučić.

Podsetio je da su Srbiju optuživali da želi da napadne nekog u regionu i to traje od kada je sukob u Ukrajini.

“Pitamo se šta smo krivi, ništa, ali se vrši pritisak da smo agresor na svojoj zemlji… I to su ti trikovi”, naveo je predsednik.

Kada je reč o politici Srbije u regionu istakao je da je to politika saradnje i dobrih odnosa.

“Nismo odgovarali na brojne Đukanovićeve neistine koje je iznosio o Srbiji u kampanji, rekao sam da ću odgovoriti… Ali, sada… Za razliku od drugih ne volim da gazim nekoga ko je na podu. Kada ste u ringu i imate odvezane ruke da se borite je drugo, u sve drugo neću da učestvujem”, zaključio je Vučić.

“Koliko je važan sajam vina govori i to što je cela vlada Italije ovde”

Predsednik je izjavio da o tome koliko je važan sajam vina u Veroni govori podatak da je na njemu prisutna cela italijanska vlada.

On je novinarima prilikom obilaska štandova, rekao da oni znaju koliko to znači.

“Industrija vina samo u regiji Veneto je 50 ili 60 puta veća nego u Srbiji. To govori o potencijalu Srbije ako budemo rasli. Cela vlada je došla u Veronu da pokažu koliko je važan sajam. Neki kod nas se na neukusan način šale, a ovo je biznis, ekonomija, poljoprivreda, politički ugled. Sve je to sabrano ovde”, rekao je Vučić i dodao da je to najveći sajam.

On je najavio da će nakon ovog sajma interesovanje stranih proizvođača porasti za sajam u Srbiji.

“Bićemo možda i duplo snažniji i moći ćemo mnogo francuskih i drugih proizvođača da dovedemo, da dobijemo reklamu za srpska vina”, rekao je on.

“Zahvalan sam Meloni jer je spremna da nas sasluša”

Vučić je izjavio da je veoma zahvalan italijanskoj premijerki jer je uvek spremna da sasluša stavove Srbije, i kada su u suprotnosti sa stavovima njene vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara kako se podrška Italije Srbiji na evropskom putu uklapa sa neuvođenjem sankcija Rusiji i nesporazumima u pregovaračkim procesima sa Prištinom, Vučić je odgovorio: “Ne uklapa se”.

“Italija kao i sve druge zemlje Evrope koje se nalaze na evropskom putu, ne računajući zakavkaske zemlje i Moldaviju, uvela sankcije Rusiji, mi nismo. Ja sam gospođi Meloni govorio o tome u Tirani, a govorio sam joj i danas”, rekao je Vučić.

Što se tiče pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa Meloni mnogo detaljnije.

“Ja sam jasno rekao, a Frančesko Tajo je to jasno čuo, šta Srbija može, a šta je to što Srbija ne može. Hvala vam što ste uključili gospodina Taja jer je on naknadno da bude u delegaciji EU i SAD plus Francuska i Nemačka koja će doći u Beograd. Ako ništa drugo, gospođa Meloni želi da nas čuje i sasluša i hvala joj na tome”, naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da pozicija Srbije nije laka, već da je teška i da zato, kako je rekao, moramo da radimo više.

“Ljudi misle da se stvari odvijaju tako da će po prirodi stvari da bude dobro. Mi imamo sređene javne finansije, imamo dovoljno novca, ali moramo da radimo više. Kada možemo da kažemo da je 51 i li 52 odsto ekonomije Zapadnog Balkana naše, onda nam je pozicija snažnija. A ne da to pada na 45 ili 46 odsto. To opet govori da smo mnogo značajniji od svih drugih, ali bilo bi sramota da to sebi dozvolimo”, poručio je predsednik Srbije.

Istakao je da su zato važni razgovori poput onih sa premijerkom Meloni, jer je važno da, kako je rekao, imate uvek dovoljno političkog razumevanja za različite stvari, a da istovremeno gurate trgovinsku razmenu, dovođenje investitora i sve drugo.

“Očekujem Meloni u Srbiji pre kraja godine”

Vučić je rekao da je premijerki Meloni zahvalio na podršci i pažnji koju ta zemlja pruža Srbiji i dodao da očekuje da Meloni poseti našu zemlju pre kraja godine.

Vučić je rekao da su on i premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i Albanije Edi Rama izašli sa nekim idejama prema EU, jer su videli koliko su druge zemlje dobile podršku.

“Rekli smo koliko su teška vremena pred nama i danas zamolili Meloni da nam u Briselu pomognu, kao i dodatno bilateralno. Zahvalio sam Meloni, Tajaniju i celoj italijanskoj vladi”, preneo je Vučić.

On je dodao da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke i Kine i da će razmena da bude unapređena, posebno sledeće godine kada kreće proizvodnja gradskog automobila Stelantis u Kragujevcu, jer će on da završi na italijanskom tržištu.

“Italija ostaje jedan od najvažnijih partnera koji ulažu u našu zemlju i u političkom smislu”, rekao je Vučić i podsetio na učešće italijanskog posrednika Frančeska Tala povodom dijaloga sa Prištinom što pokazuje, kako je rekao, da Italija želi da učestvuje u procesima na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da u premijerki Italije i Italiji Srbija ima istinskog prijatelja i veruje da će ti odnosi biti sačuvani i unapređeni.

Rekao je da je za Srbiju vazno i što Vinitali želi da dođe na sajam vina u Beogradu, jer je pitanje reputacije zemlje.

Dodao je da je zadovoljan i što su tokom boravka u Veroni mogli da razgovaraju i sa drugim članovima italijanske vlade, posebno o poljoprivredi, ali i da je razgovarano i o temama u svetu i ratu u Ukrajini.

“Moj san je uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke”

Predsednik je izjavio da je u nedelju bilo tačno godinu dana kako je pobedio na predsedničkim izborima, a da Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako su to svi tada prognozirali i istakao da je njegov san uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke sa kojima se suočava.

On je to rekao novinarima u Veroni, prilikom obilaska štanda Open Balkan, na pitanje o izjavi Zdravka Ponoša da je Srbija već trebalo to da uradi.

“Rekli su da ćemo 3. aprila uvesti sankcije, vidite kako to izgleda. Pre godinu i mesec dana od sukoba svi su govorili da su protiv sankcija, a ja sam morao da budem oprezan znajući šta nam je činiti. Ne možete da pokažete ni protivniku ni drugima šta činite u svakom trenutku, nešto morate da sakrijete. Nisam želeo da budem glasan. Od sve te hrabrosti svi postadoše zagovornici uvođenja sankcija. Ali to je jedna u milion laži”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nema problem sa svim izjavama o njemu, ali da se sve ono što je pričao o politici odnosi na to da li Srbija može da podigne i dodatno osnaži svoju ekonomiju.

“Moliću vladu da rade više i posvećenije. Rat se neće skoro završiti i mi moramo da radimo više. I ministri. Ako to ne razumeju, znači da ne sanjamo iste snove, a moj san je uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke sa kojima se suočava. Insistiraću na većem i ozbiljnijem pristupu svemu tome”, rekao je on.

Vučić je dodao i da će iza sebe, pošto ne može više da se kandiduje za predsednika Srbije, ostaviti nekoga ko može da ga nasledi i da to neće biti “ovi užasni za Srbiju”.

“Ja više ne mogu da se kandidujem, a oni me nikada neće pobediti. To je kada vam se mozak pomrači ne od alkohola ili droga već od patološke mržnje. Da imaju malo političke pameti bežali bi od mene, jer kada me napadaju odbija se kao beton”, zaključio je Vučić.

Italija vidi Srbiju kao pouzdanog i važnog prijatelja na Balkanu

Predsednik Srbije rekao je da je sa premijerkom Italije Đorđom Meloni imao sadržajan i dobar sastanak i istakao da Italija vidi Srbiju kao pouzdanog, stabilnog, malog, ali važnog saveznika i prijatelja na Balkanu.

Vučić je za TV Pink rekao da posetu Meloni Srbiji očekuje pre kraja godine.

On je rekao da je Meloni sa njim i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrov Kovačevskim i Edijem Ramom razgovarala detaljno i dugo o svim pitanjima i da je razgovor bio suštinski dobar.

Vučić je rekao da je sa Kovačevskim i Ramom tokom posete Italiji, prve van zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan, imao važne sastanke, jer su osim sa Meloni, imali prilike da razgovaraju i sa drugim važnim italijanskim zvaničnicima.

On je preneo da je sa Meloni razgovarao o svim važnim pitanjima bilateralne saradnje i odnosu prema EU kao i sveukupnim odnosima i onome što može da se učini da bi se ti odnosi unapredili.

Podsetio je i na nedavno održan biznis forum sa Italijom u Beogradu i koliko je bio važan za Srbiju, odnosno za rast trgovinske razmene.

Vučić je rekao da je Italija trenutno na trećem mestu po trgovinskoj razmeni sa Srbijom, ali da očekuje da će kada počne proizvodnja Stelantisovog automobila u Kragujevcu da se popenje na drugo ili prvo mesto.

“Sa Meloni pričao o svemu, nadam se njenoj poseti do kraja godine”

Vučić je večeras izjavio da je tokom razgovora sa italijanskom premijerkom pričao o svemu, kao i da je mnogo toga mogao da vidi, nauči i uradi nešto za Srbiju.

On je za TV Hepi ponovio da je Italija drugi partner Srbije u Evropi, treći u svetu i da se nada da će Meloni do kraja godine posetiti Srbiju.

Govoreći o sajmu vina, on je rekao da je na toj manifestaciji bilo glavno predstavljanje italijanskih regiona, jer Italija je prva ili druga po kvalitetu vina u svetu, a da je u hali za međunarodne izlagače zapaženo mesto imala Srbija pored Slovenije.

“Ljudu često potcenjuju značaj sajma vina, ali dolazak Meloni je to demantovao. Imali smo bilateralne susrete, sa Ramom i Kovačevskim. Važno je da napravimo dobre stvari za naše ljude, da kada idemo u Grčku ili Albaniju na more da sve bude lakše, da imamo radne dozvole, boravišne radne dozvole. Mnogo stvari dobrih tu ima i tehničkih i političkih. Svi smo dovoljno mali da računamo na podršku nekog drugog, Italija je tu uz nas”, rekao je Vučić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /