in

Вучић: У Брисел долазе да праве шоу и прете пре утакмице

Вучић је пренео да већ у понедељак путује у Брисел, где ће већ истог дана увече имати поједине састанке и радну вечеру, док у уторак следи дијалог.

„Увек сам се дивио онима који, у спортском смислу, пре почетка утакмице прете како ће неког да разбију, а само је питање колико ће друга страна да прими голова… Али, када утакмица почне, обично се ствари другачије одвијају“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Зато га, каже, не интересује шта унапред причају представници Приштине.

„Што се мене тиче, могу сасвим озбиљно да поручим, ако мислите да долазите по ствари о којима говорите, не морате ни да путујете. Али, мислим да је дијалог важан, да је важно да покажемо поштовање према ЕУ, али и због нас је важно да разговарамо да бисмо спуштали тензије, и обезбедили сигурност на наш народ на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.

Што се тиче мешања Приштине у то који ће пут Србија да изабере, а поводом изјаве Вјосе Османи да је време да „Србија одлучи шта жели“, Вучић је рекао да није њихово да о томе одлучују.

„Они одавно, бар јавно кажу да не желе да буду грађани Србије, па их молим да то не чине, јер ми ни већим силама не дозвољавамо да нам се уплићу у наше односе, а камо ли лицима која то ничим нису заслужила“, рекао је Вучић.

Он је поручио да се Србија налази на ЕУ путу и то много испред на том путу од оних који би да јој држе лекције.

„Србија је независна и суверена земља и штитићемо интересе својих грађана. А, да ће бити једноставно у Бриселу, неће никоме. Они долазе да направе шоу, би да будемо озбиљни и одговорни и посвећени дијалогу. А, резултат пише на крају утакмице, а не пре почетка. То пре почетка сам хиљаду пута гледао“, рекао је Вучић.

Нема поверења у региону ако стигматизујете цео народ

Ако неко мисли да је могуће говорити о поверењу, а стигматизовати цео народ, заборављајући на чињенице и упркос чињеницама, онда ту решења нема, поручио је председник Александар Вучић поводом различитих реаговања у региону и подизања тензија после потврђивања пресуде Ратку Младићу и седнице СБ УН.

Он је оценио и да неки све то користе не да би говорили о прошлости, већ о будућности у којој треба да буде заустављена Србија.

„За нас је важно да извучено поуке из прошлости и шта смо лоше радили, али не треба да газимо по српским жртвама“, указао је Вучић.

Он је објаснио да ћемо поштовањем према сопственим жртвама имати право да о њима говоримо, али показати поштовање и за друге жртве.

Одговарајући на питање новинара о томе зашто су ове теме наишле на различита тумачења у Београду, Сарајеву и Бањалуци и зашто се користе за подизање тензија, Вучић је рекао да је за Србију будућност то колико има фабрика и колико ће радом да мења своју будућност, а не да се бави тиме колико ће некога да мрзи.

„Наше је да се радујемо свакој фабрици, сваком новом запосленом…То је наша победа, када Фишер отвори фабрику типлова, нове фабрике у Ћуприји, Свилајнцу, Рековцу…Само тако идемо напред“, поручио је Вучић

Он се осврнуо на то са коликом мржњом је говорио једног учесник из региона на седници СБ УН, а говорио о нашем народу, о људима који живе и у његовој земљи, питајући се шта очекивати од таквих људи.

„Нису то ни босански ни хрватски Срби, већ Срби. Овде никада не кажемо српски Бошњаци или Хрвати. Само Срби немају правом да буду Срби“, указао је Вучић.

Поручио је да смо се борили на СБ УН и да ћемо се борити и у Бриселу, а да је стална фаза да не размишљамо о сукобима, да одговоримо када треба, али да размишљамо како да идемо напред и да отварамо фабрике.