in

Завршени сајам књига, изложба уметности „Art expo“ и сајам образовања „Путокази „

Говорило се и о наставку школовања у иностранству, продато је више десетина хиљада наслова, тематске изложбе и мноштво ликовних уметника током осам дана претворили су Аулу у галеријски простор. Новосадски сајам је у Поклон-игри и посетиоцима поклонио око 400 наслова. Током осам дана РТВ је кроз получасовне хронике обавештавала о догађајима на сајмовима.

Сајам књига доказао да је читање и даље омиљено

Сајам књига се по броју излагача задржао на оном из 2020. године, али су сви који су наступили на овогодишњој приредби сагласни да је посета била далеко већа и да је продаја премашила сва њихова очекивања. Уз коментар да им овај, мартовски термин одговара, многи су најавили долазак и на Сајам који ће бити одржан следеће године.

Богатству програма одржаних у оквиру Сајма књига свакако је допринела сарадња са Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе. Хала „Мастер“, Аула и Хала 1 Новосадског сајма су били јединствен простор претворен у мултимедијални павиљон књижевности и уметности, а програм који је припремљен у сарадњи са Фондацијом је донео посетиоцима нова узбуђења.

У организацији Новосадског сајма и ЕПК, на Сајму који је отворио Матија Бећковић и којем је била посвећена и Изложба „Матија“, посетиоцима су се представили Румена Бужаровска, Милена Марковић, Анте Томић, Миљенко Јерговић, Дамир Каракаш, Натали Сковронек, Дарко Цвијетић, Дејан Алексић… Сва гостовања су привукла изузетно велики број посетилца којима су, по представљању, аутори потписивали омиљена дела, углавном купљена на Сајму.

Током осам дана приредби, у оквиру „Дана Лазе Костића“ говорило се о Лази Костићу као драмском лику, Едицији прва књига Матице Српске, младим писцима, књижарама као месту сусрета, новосадској алтернативи, новосадској књижевној фантастици, поетици Лазе Костића, значајним годишњицама, Новом Саду као престоници поезије, издањима на језицима националних мањина… Промовисане су бројне издавачке куће, а програме су организовали и Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Нови Сад – европска престоница културе, Банатски културни центар, многи издавачи…

Одржани су и Дани библиотека и библиотекара који су објединили стручни и научни аспект тема важних за културу, образовање и друштво у целини, као и Дани руске културе.

Сајам књига у Новом Саду ове године су обележила бројна снижења – до 80 одсто, као и специјалне акције које су излагачи приредили, не само за 8. март, Међународни дан жена.

Изложба уметности „Art Expo“ – сјајна дела за гледање изблиза

Једно од обележја овогодишње Изложбе уметности „Art Expo“ је била и поставка „Секвенце из војвођанске уметности XX века“ на којој су представљена дела новосадских аутора – Јована Солдатовића, Јожефа Ача и Бошка Петровића. Остварења тројице уметника припадају ризници војвођанског сликарства и скулптуре, а подсетићемо и да је визуелни идентитет, симбол најстарије сајамске куће у Србији, скулптура „Пропињање“ дело Јована Солдатовића.

уметност,, изложба,, новосадски, сајам,, арт, еxпо

Управо у амбијенту те Изложбе, у Аули новосадског сајма, уручена је и Награда „Сава Шумановић“ која се од 1999. године додељује за домете у ликовној уметности. Овогодишњи лауреат је новосадски мултимедијални уметник, Стеван Којић.

У оквиру Изложбе „Art Expo“ пажњу је привлачила и поставка „Слово Његошу – 175. година Горског вијенца“. Колекција се састоји од 130 издања различитих рукописа и превода у власништву колекционара Николе Шкока из Пероја. Занимљивост Изложбе је примерак „Горског вијенца“ штампан на јапанском језику. Организатори изложбе су били Удружење Црногораца Новог Сада, Црногорски културни центар и Управа за сарадњу са дијаспором и исељеницима Владе Републике Црне Горе.

Изложба „Art Expo“ је и ове године под своје окриље, окупила уметнике – академске, едуковане и самоуке сликаре… и поштоваоце уметности, а била је промотивног и продајног карактера.

Сајам образовања „Путокази“ дао много добрих одговора

Ученицима основних и средњих школа и њиховим родитељима 17. међународни сајам образовања „Путокази“ је олакшао проналазак одговора на питање „Куда даље?“.

Овогодишњи Сајам образовања је највећи до сада организован на Новосадском сајму, а отворио га је министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић. У односу на онај из 2020. године, по броју излагача, већи је за 10 одсто. Новитет је било представљање свих високих државних школа у Војводини, а традиционално већ, наступили су сви факултети Универзитета у Новом Саду, приватни универзитети у Србији и иностранству, као и установе и институције које су понудиле више од 500 образовних профила. Ученици који су прошли кроз капије Новосадског сајма су имали прилику да виде свеобухватну слику средњег, вишег и високог школства у нашој земљи употпуњену понудом факултета из иностранства – Републике Српске, Словеније, Словачке и Канаде.

Међу учесницима су били и Министарство одбране Републике Србије и Министарство унутрашњих послова, а, између осталих, наступило је и Удружења научница Србије СРНА које је организовало низ интерактивних радионица и Округли сто о оснаживању девојчица и девојака за бављење науком и предузетништвом. Ученици су били у прилици и да виде најновију генерација ДДР5 рачунара, која је на Сајму у Новом Саду представљена први пут у регион.

млади,, књиге,, уметност

На штанду Министарства просвете представљено је дуално образовање, а свима су биле доступне информације о стипендијама које се додељују ученицима и студентима.

У Конгресном центру Новосадског сајма представљени су детаљи у вези са полагањем државне матуре. На скупу је било речи о ученицима који су у средњу школу кренули школске 2020/21. године и они су прва генерација која ће полагати још један национални испит – државну матуру на крају школског образовања. Завршни испит ће бити организован за ђаке коју су похађали трогодишње стручно образовање, а матура ће бити за оне са четворогодишњим средњим образовањем.

Град Нови Сад препознаје значај и подржава сајамску манифестацију „Путокази“ од самог почетка, а ове године је са готово милион динара помогао све средње школе са територије Града, како би се на најбољи начин представиле будућим ученицима.