in

Жиофре: За Зелену агенду Србији помоћ Европске уније осам милиона евра

БЕОГРАД –

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре најавио је данас да ће за реализацију програма „Зелена агенда у Србији“ бити издвојено осам милиона евра у оквиру ИПА 2020 и то у три фазе. У првој шест милиона евра, што спроводимо са УНДП-ом, затим 800.000 евра са ЕИБ-ом у наредним недељама и последња фаза коју ћемо почети крајем ове године“, рекао је Жиофре на конференцији ЕУ за зелену агенду у Србији“ одржаној у Влади Србије.

Он је прецизирао да агенда обухвата области: зелени договор ЕУ, декарбонизација, смањење загађења, унапређење пљопривредне производње, што ће, како је рекао, бити обухваћено и програмом који се данас покреће.

Жиофре је истакао и да активности из програма Зелена агенда у Србији долазе након сјајне вести о отварању Кластера 4 који третира саобраћај, енергетику, животну средину и климу што значи да се у пракси улази у фазу великих преговора да се српско законодавство усклади са европским у овој области.

Он је рекао и да ће Србија више сарађивати са Бриселом да се затвори ово поглавље што је оценио као кључни елеменат у процесу приступања ЕУ.

„Желимо да интегришемо Србију у ЕУ тако што ћемо интегрисати српско законодавство у европско у областима заштите животне средине, климатских промена и биодиверзитету. То је добро зато што је реч о најбољим стандардима и свакако ће имати позитиван утицај на грађане Србије, рекао је Жиофре.

Објаснио је да је Зелена агенда за западни Балкан део европског инвестиционг плана за западни Балкан, а да је Србија усвојила ову агенду на Софијском самиту 2020. године и затим Акциони план у октобру прошле године.