in

Знамените жене и женско стваралаштво у фокусу програма Европске престонице културе

Нови Сад је тренутно у знаку хероина. Наиме, изложбе, концерти, представе које се баве знаменитим женама и женским стваралаштвом тренутно су у фокусу програма Европске престонице културе.

Гала Гајин Милутиновић, Фондација Нови Сад Европска престоница културекаже:

„У 170 програма током маја и јуна имаћемо прилику да погледамо 250 уметника у 170 програма. Програмски лук „Хероине“ почео је у среду концертом Неже Торкар, након тога имали смо прилику да отворимо неколико изложби у читавом Новом Саду, у свим музејима и галеријама Новог Сада.

Само на Тргу галерија тренутно можете посетити две изложбе, „Хероине“ Спомен збирке Павла Бељанског и изложбу посвећену Јованки Броз у Галерији Матице српске.У галеријама и музејима кажу да се повећао број публике и да је томе првенствено допринео квалитет програма.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерија Матице српске каже:

„Мислим да су те припремне године и подизање свести грађана о важности културе, довели до тога да је у знатној мери повећана заинтересованост за све што се дешава и у области визуелних уметности, али и музичких и извођачких и да је публика спремно дочекала оно што се реализује у оквиру ЕПК“.

Кажу и да захваљујући брзом возу све више Београђана посећује новосадске музеје, али да нам се полако враћају и странци. Група Француза данас је само прошетала градом.

Образовање и стварање нове публике нешто је што би требало радити константно, а управо рад са најмлађима у фокусу је многих установа културе.