in

Znanja i veštine koje poslodavci danas posebno cene

Znanja i veštine koje poslodavci danas posebno cene

“Razgovor počinje pre samog razgovora. To podrazumeva da se dođe na vreme na sam intervju, to govori da je osoba odgovorna i da poštuje poslodavca. Pored toga bitan je i način oblačenja, važno je istražiti kodeks oblačenja te kompanije. Bitno je direktno odgovarati na pitanja, pažljivo slušati regrutera i da se što konciznije i tačno odgovori na samo pitanje”, rekla je Tamara Zeković, karijerni trener.

Kako je razgovor za posao dvosmerni proces, savet kandidatima je da otvoreno pitaju sve što ih zanima, od radnih uslova, do visine zarade.

“Priprema takođe podrazumeva da se što bolje raspitate o poslodavcu, na koji način oni posluju i koji su to neki faktori bitni za samo poslovanje”, konstatovala je Zekovićeva.

Da biste bili lekar, advokat ili vaspitač neophodna vam je fakultetska diploma. Za većinu drugih zanimanja, sve više se vrednuju posebna iskustva i veštine.

“Danas su poslodavci sve više fleksibilni, tako da nije jedino formalno obrazovanje potrebno, često se prilagode i nekim znanjima i radnim iskustvima, praksi koju kandidati imaju, meke veštine poput timskog rada, a naročito vrednuje se danas motivacija za rad”, kazala je Marija Balkovoj – Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pored motivacije, iz mora drugih kandidata izdvojiće vas još jedan tajni sastojak.

“Energija kandidata. Ja uvek kažem da iako izostane neko prethodno iskustvo, jako je bitno da su kandidati nasmejani, pozitivni i da imaju želju da se dalje razvijaju. Sve to može da se nadomesti kroz tu neku pozitivnu energiju”, zaključila je Marija Balkovoj.

A da bi zadržali takvog kandidata, poslodavci će pored osnovne zarade i dobrih uslova rada, ponuditi i brojne druge pogodnosti.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /