in

Зорана Михајловић у Старој Пазови о зеленој енергији и женском принципу

„Што се тиче дилеме да ли енергетска транзиција и зелена енергија или енергетска безбедност, ту нема дилеме, јер управо енергетска транзиција, зелена енергија и коришћење ОИЕ могу држави да осигурају енергетску безбедности и да у сваком тренутку имамо довољно енергије. То је као када бисте некоме рекли да бира између тога да буде здрав или да има топле радијаторе. Можемо и једно и друго. Да производимо енергију из чистих, зелених извора и да будемо енергетски безбедни и самодовољни“, рекла је Михајловићева новинарима током посете Старој Пазови.

Михајловићева је, саопштило је Министарство, нагласила да Србија има потенцијала да производи довољно енергије за своје потребе, али и да енергију, пре свега електричну, извози.

„Енергетска криза и рат у Украјини показали су да Србија има потенцијал да из сопствених извора производи енергију, не само за своје потребе, већ да има потенцијал и да извози електричну енергију уколико у наредном периоду изградимо нове производне капацитете“, закључила је Михајловићева.

Женски принцип и поглед на свет доносе нам мир и стабилност

Потпредседница Владе Србије и председница Кординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић оценила је данас у Старој Пазови да је ово изазовно време у коме је важно да још више обратимо пажњу на женски поглед на свет и на женске принципе, јер нам то доноси мир, одговорност и стабилност.

„Данас славимо пријатељство, сарадњу, подршку и заједништво два народа, а посебно славимо жене које су стуб тог заједништва. Различитости нас спајају. Прошле године смо обележили 250 година од када су Словаци дошли на ове просторе, а питања заједништва, мира, сарадње и слободе посебно су значајна у овим временима“, изјавила је Михајловићева приликом посете првој колонији плетења у Старој Пазови.

Истакла је, наводи се у саопштењу, да је значајно да сви заједно радимо на стварању једнаких услова и да подржавамо жене у предузетништву.

„Драго ми је да смо њих 917 упослили кроз заједнички пројекат ‘1.000 жена’. Жене чувају нашу традицију, подсећајући нас ко смо и како треба да изгледа будућност коју градимо за генерације које долазе. Ово је изазовно време за све нас. и зато је важно да још више обратимо пажњу на женски поглед на свет и на женске принципе, јер нам то доноси мир, одговорност и стабилност“, рекла је Михајловићева.

Додала је да се Координационо тело од оснивања 2014. године бори да створи једнаке услове за политички, економски, културни живот мушкараца и жена, где су жене посебно дискриминисане и где постоје стереотипи који онемогућавају оставривање веће родне равноправности.

Амбасадор Словачке у Србији Федор Росоха изјавио је да овакав вид сусрета и размена искустава и знања у великој мери доприноси упознавању дипломатског кора и шире јавности са културним богатством Србије.

„Томе доприноси и словачка национална мањина и зато смо данас у Старој Пазови. Рукотворине вредних Словакиња широм Војводине сведоче богатству и шароликости уникатних ручних радова, који доприносе афирмацији наших жена, приказаних на фотографијама Павела Суровог“, рекао је Росоха.

Директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић која је и председница

Етно-мреже, у чијој организацији је уприличена и изложба фотографија Павела Суровог, рекла је да је Стара Пазова општина са добром пословном климом и да је циљ ове колоније да се славе жене и наслеђе.

„Још један циљ колоније је да славимо 250 година саживота наших народа на овим просторима. Зато смо и одабрали елементе традиционалне словачке ношње, са жељом да се ове вредности сачувају“, рекла је Јовановићева.

Навела је д аје до сада организовано 18 колонија широм Србије, како би старе традиционалне технике и знања били сачувани, а јавности била приказано наше културно наслеђе које може бити покретач економског развоја и оснаживања жена.

Заменица председника општине Стара Пазова Марина Савић рекла је да се у овој општини привреда убрзано развија и захвалила НАЛЕД-у што је увидео потенцијал Старе Пазове у очувању традиције и неговању мултикултуралности.

„Верујем да ћемо и кроз колонију плетења мотива са традиционалне словачке ношње изнедрити производе по којима ћемо бити препознатљиви“, рекла је она.

Аташе за образовање и културу у Амбасади САД у Србији Холи Зардус оценила је да је свака ова рукотворина отисак уметности и да говори о историји Србије.

„Због тога, америчка амбасада подржава овакву врсту развоја, посебно како бисмо могли да оснажимо жене које су иза ових радова. Велика захвалност женама на напор који улажу, да славимо културно наслеђе, али и жене Србије“, изјавила је она, а преноси Министарство.