in

Зрењанинац Иван Панчић фотографише већ шест деценија

Фотографију је заволео још у осмом разреду основне школе када је похађао и фото секцију. Након тога постао је члан првог послератног Фото клуба “Зрењанин”.

Жеља му је била и да учествује на изложбама, али остали чланови то нису хтели. 1965. године објављена му је прва фотографија у “Фото кино ревији”, а три године касније и у Листу “Зрењанин”, где је остао до пензије.

Иван Панчић и данас је активан и већ шест деценија својим фото апаратом бележи све градске догађаје.

“Сем спортских догађаја, ту су и зграде, улице, на жалост већина зграда не постоји, срушене су. Највише сам фотографисао у главној улици, али и она се доста мења. Забележио сам и како се зида “Водоторањ”, који многи не воле, али та зграда је један од симбола града”, каже Иван Панчић.

Прва колор фотографија коју је објавио био је Слет на Војном стадиону. Годинама је био једини фоторепортер на овдашњим спортским догађајима.

“Мени су све фотографије драге, међутим има неколико за које сам добио највише награде, на пример, од спортских, то је Гран при за најбољу спортску фотографију Југославије, која је свега једном одржана 1981. у Крању. Јако сам поносан на Светско првенство у рукомету за жене 2013. године. У последње време снимам природу, цвеће, инсекте, и ту сам имао пуно успеха и добијао сам награде”, прича Панчић.

Неретко га суграђани могу видети на бициклу, па чак и по хладним зимским данима, па је тако, сећа се, због фотографисања природе, једне зиме на минус 24 стигао до Царске баре.

Одавно, каже, планира да приреди изложбу спортских фотографија, али превасходно циљ му је да објави монографију Зрењанина. До сада су се његове фотографије нашле на преко 100 изложби на пет континената, а добио је 220 награда и похвала.