in

Лајчак: Ценим интересовања Пахора за процесе ЕУ на Западни Балкан

“Ценим искрено интересовање словеначког председника Борута Пахора за подршку процесима ЕУ на Западном Балкану, укључујући дијалогу”, навео је Лајчак на Твитеру, који се са Лајчаком састао на маргинама 17. Бледског стратешког форума.

Председник Словеније је у понедељак на отварању форума поручио да ЕУ мора да учини све да убеди Србију да учврсти политику усмерености ка Западној Европи и оценио да би на тај начин били решени проблеми у БиХ, као и дијалог Београда и Приштине.

Лајчак: За налажење решења за таблице имамо два месеца

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да су остала још два месеца за проналажење решења за питање регистарских таблица.

Лајчак је навео да верује да ће решење бити пронађено као што је пронађено и оно за личне карте, додајући да су неке идеје предложили партнерима.

На питање да ли је рок од два месеца потврдила и Приштина, специјални изасланик ЕУ је рекао: “Да, наравно”.

“Кампања регистрације почиње 1. септембра и треба да траје два месеца. Не очекујем никакву драму 1. септембра. Не постоји разлог за то. Имамо тај рок од два месеца да пронадемо решење, као што смо пронашли у вези личних карата”, навео је Лајчак и додао да мора да буде оптимиста.

На питање новинара Еуронеwс Србија о решењу за регистарске таблице и наводима председника Александра Вучића да није оптимистичан да ће се понаћи до 1. септембра, Лајчак је рекао да не мисли да би решење требало тражити до тог датума.

“Одлука владе на Косову је да тај процес треба да се заврши до краја октобра. Тако да ми имамо два месеца да нађемо решење. И већ смо у том процесу. Већ смо имали разговоре са председником Вучићем и са премијером Куртијем на ту тему. Били смо у цајтноту по питању личних карата и улазно-излазних докумената. Што се тиче регистарских таблица имамо барем два месеца за решавање, верујем да ћемо наћи решење”, рекао је Лајчак који присуствује стратешком форуму на Бледу.

На питање како види решење за таблице Лајчак је рекао да не жели да улази у детаље.

“Посебно због тога што смо ми предложили и неке идеје нашим партнерима. Тако да не би било добро да сада изађем јавно”, рекао је Лајчак.

Лајчак је подсетио да су први разговор измеду двојице лидера имали пре две недеље у Бриселу на ту тему и да се тада показало да они могу да разговарају иако се не слажу по многим питањима.