in

Мандић: Позвали смо странке на договор о новој влади; Абазовић: Ако неко иницира разговор – ту смо

Писмо, казао је Мандић на конференцији за новинаре у Подгорици, значи и позив за политички споразум о новој парламентарној већини и влади.

Зовемо, казао је Мандић, на поштен договор.

“Никоме ништа не намећемо, желимо да саслушају наш предлог, да ми чујемо њихов предлог и да покушамо да нађемо одговор и договор који чекају грађани Црне Горе пуне две године”, рекао је Мандић.

Он је рекао да лидер ДНП Милан Кнежевић тренутно није у Црној Гори, али да је позив договорио са њима и лидером ПзП Небојшом Медојевићем, који ће бити присутни на састанку сазваном за 2. септембар.

“Мислимо да је потребно формирати техничку владу која би припремила изборе”, рекао је Мандић и појаснио да је данашњи дан изабрао из намере да скрене пажњу на овај датум, односно 30. август 2020., када је, како је казао, Црна Гора освојила слободу и стала раме уз раме са демократским државама Европе.

Мандић је истакао да се до тог 30. августа власт није смењивала демократским путем и да то треба да, како каже, служи на понос што смо ми генерација која је то урадила.

“Овај дан данас је велика свечаност, независно од свих неспоразума који су постојали у парламентарној већини. Нас из ДФ-а брине што смо једну победу која је проистекла из једног великог народног напора нисмо успели да одржимо”, казао је Мандић.

Уверен је, истиче, да сви имају жељу да се политичари договоре, јер сматра да је дошао тренутак да “поразговарамо без враћања уназад”.

“Морамо пронаћи решење на задовољство свих грађана Црне Горе. Они су прихватили правило да онај који победи преузима одговорност за Црну Гору”, истакао је Мандић.

Говорећи и о претходна два пропала претходна покушаја формирања владе, Мандић каже да је тиме добијем деформисани политички систем у односу на друге демократије.

“Две године након историјске победе морамо да ресетујемо наше односе и кренемо од почетка. Уверен сам да сваки од политичара који је добио народно поверење данас има жељу да се договори. Демократски фронт и Нова српска демократија ће заступати да се вратимо чистим изворима демократије, где ће снагу опредељивати подршка грађана И суштински одређивати како треба да изгледа будућа влада”, рекао је Мандић.

Истакао је да је ДФ спреман да све преузете обавезе ради заједно са свима, да их у потуности поштује и да заједно ради са људима који хоће да мењају Црну Гору како би што пре постала чланица ЕУ.

Он је рекао да је Црној Гори данас потребан мир, слога и организована борба против криминала и корупције.

Говорећи о могућем формирању владе са лидером Бошњачке странке на челу, уз подршку ДПС Мила Ђукановића, Мандиће је казао да је Бошњака странка изгубила изборе на које је ишла са ДПС-ом.

ДФ, казао је, сматра да странке националних мањина треба да буду у свакој влади и да БС виде као могућег пожељног партнера, ако договор парламентарне већине буде постигнут, али не мисли да би њихов лидер могао да добије и највишу функцију у држави.

На питање види ли себе као мандатара, Мандић је одговорио да је урадио пуно ствари да дође до нарастајуће снаге народа и до 30 августа, те да је две године био ван парламента и политичке арене што му је, каже, помогла да сагледа боље шта Црној Гори треба.

Он је рекао да колеге из ДФ сматрају да би место премијера будуће владе требалода припадне најјачем конституенту и од тога би требало сви да пођу.

Абазовић: Ако неко иницира разговор – ту смо

Црногорски премијер Дритан Абазовић тврди да није било преговора о формирању нове владе и додао да ће седница 2. септембра бити добра шанса да се о томе разговара, а ако, каже, неко буде имао иницијативу за разговор – ту смо.
“Проблеми се могу решити само дијалогом, све остало је примитивизам. Морамо разговарати једни с другима, можда је некад тешко, али ту смо, рекао је Абазовић новинарима у Пљевљима.

О евентуалној смени председнице Скупштине Црне Горе на седници Скупштине 2. септембра, Абазовић је рекао да “политичари у Црној Гори желе да обезглаве државу”.

“Нема Уставног суда, Судског савета, многе институције су у в.д. стању и влада је пала. Ако то желе, одлично, само нека се не увијају у заставе и не праве патриоте и Европљани. Покренут је процес гурања Црне Горе у проблеме а то раде јер се плаше правде”, рекао је премијер владе у техничком мандату.

Оценио је да су у протеклом периоду одрађене, како је казао, “историјске ствари” за Црну Гору.
“Сваки наредни избори ће бити другачији. Започета је озбиљна борба против криминала и корупције, а поједине крупне рибе су у затвору. Ако неко мисли да се све ово може радити преко ноћи, то је неодговран приступ, али то се остварује”, рекао је Абазовић, пренели су подгорички медији.

Као још једно од решених питања навео је потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом.
“Затворило се питање Темељног уговор – то су све велике ствари које су се десиле у прилично нестабилном политичком систему. Мислим да ова хистерија коју можете да приметите последњих месеци, атаци на мене лично и та кампања која се сваким даном мења, ствара код мене лично задовољство јер се остварило што смо обећали”, казао је Абазовић.
Навео је да има још пуно посла, али и да је Црна Гора дефинитивно другачија у односу на 30. август 2020.

Оптимиста сам за Црну Гору иако сујета преовладава у малој групици људи. Ипак, обруч се стеже, а кад се стегне до краја, Црна Гора ће бити мирнија. Ове велике теме тих дана неће имати значаја. Политичка туча ће бити око економије”, казао је Абазовић.