in

Мандић: Позвали смо странке на договор о новој влади

Писмо, казао је Мандић на конференцији за новинаре у Подгорици, значи и позив за политички споразум о новој парламентарној већини и влади.

Зовемо, казао је Мандић, на поштен договор.

“Никоме ништа не намећемо, желимо да саслушају наш предлог, да ми чујемо њихов предлог и да покушамо да нађемо одговор и договор који чекају грађани Црне Горе пуне две године”, рекао је Мандић.

Он је рекао да лидер ДНП Милан Кнежевић тренутно није у Црној Гори, али да је позив договорио са њима и лидером ПзП Небојшом Медојевићем, који ће бити присутни на састанку сазваном за 2. септембар.

“Мислимо да је потребно формирати техничку владу која би припремила изборе”, рекао је Мандић и појаснио да је данашњи дан изабрао из намере да скрене пажњу на овај датум, односно 30. август 2020., када је, како је казао, Црна Гора освојила слободу и стала раме уз раме са демократским државама Европе.

Мандић је истакао да се до тог 30. августа власт није смењивала демократским путем и да то треба да, како каже, служи на понос што смо ми генерација која је то урадила.

“Овај дан данас је велика свечаност, независно од свих неспоразума који су постојали у парламентарној већини. Нас из ДФ-а брине што смо једну победу која је проистекла из једног великог народног напора нисмо успели да одржимо”, казао је Мандић.

Уверен је, истиче, да сви имају жељу да се политичари договоре, јер сматра да је дошао тренутак да “поразговарамо без враћања уназад”.

“Морамо пронаћи решење на задовољство свих грађана Црне Горе. Они су прихватили правило да онај који победи преузима одговорност за Црну Гору”, истакао је Мандић.

Говорећи и о претходна два пропала претходна покушаја формирања владе, Мандић каже да је тиме добијем деформисани политички систем у односу на друге демократије.

“Две године након историјске победе морамо да ресетујемо наше односе и кренемо од почетка. Уверен сам да сваки од политичара који је добио народно поверење данас има жељу да се договори. Демократски фронт и Нова српска демократија ће заступати да се вратимо чистим изворима демократије, где ће снагу опредељивати подршка грађана И суштински одређивати како треба да изгледа будућа влада”, рекао је Мандић.

Истакао је да је ДФ спреман да све преузете обавезе ради заједно са свима, да их у потуности поштује и да заједно ради са људима који хоће да мењају Црну Гору како би што пре постала чланица ЕУ.

Он је рекао да је Црној Гори данас потребан мир, слога и организована борба против криминала и корупције.

Говорећи о могућем формирању владе са лидером Бошњачке странке на челу, уз подршку ДПС Мила Ђукановића, Мандиће је казао да је Бошњака странка изгубила изборе на које је ишла са ДПС-ом.

ДФ, казао је, сматра да странке националних мањина треба да буду у свакој влади и да БС виде као могућег пожељног партнера, ако договор парламентарне већине буде постигнут, али не мисли да би њихов лидер могао да добије и највишу функцију у држави.

На питање види ли себе као мандатара, Мандић је одговорио да је урадио пуно ствари да дође до нарастајуће снаге народа и до 30 августа, те да је две године био ван парламента и политичке арене што му је, каже, помогла да сагледа боље шта Црној Гори треба.

Он је рекао да колеге из ДФ сматрају да би место премијера будуће владе требалода припадне најјачем конституенту и од тога би требало сви да пођу.