in

Фајон: Уједињени стојимо, подељени падамо; Фон дер Лајен: Путин не сме победити, Западни Балкан интегрисати у ЕУ

Фајон је истакла да је ситуација настала ратом у Украјини веома забрињавајући и да се може успешно решити само “мултилатералним системом”.

Фајон је навела да су прошла два форума прошла у знаку пандемије корона вируса и у том смислу казала да смо се “сви надали да ће се свет после пандемије вратити у нову реалност”.

“Али, нисмо очекивали да ће рат на европском тлу постати нова реалност”, указала је Фајон.

Према њеним речима, потребан нам је ефикасан систем јер ћемо једино на тај начин моћи успешно да се суочимо са глобалним изазовима као што су сиромаштво, неједнакост, поларизација, климатске промене и многи други.

Како каже, вишедеценијски пројекат поновног уједињења Европе, који траје од краја Другог светског рата, заустављен је са ратом у Украјини.

“Не желимо нову гвоздену завесу, али је то тешко спречити. У овим околностима, важно је одржавати отворене комуникационе канале и функционисање међународних организација”, казала је Фајон.

Наводи да чланице и институције ЕУ морају да ураде, како каже, домаћи задатак и да се посвете јединству.

У том смислу позвала је популисте широм Европе да не помешају јединство, солидарност и заједничку ефикасност ЕУ са себичношћу и добијањем политичких поена у својим државама.

“Људи и привреде се сада суочавају са страховима повезаним са порастом цена хране и енергије. Главни задатак европских влада је да пронађу алтернативне изворе гаса и нафте”, нагласила је словеначка министарка спољних послова.

Позвала је све да буду уједињени у изналажењу решења за изазове уз поруку да “уједињени стојимо, а подељени падамо”.

Фон дер Лајен: Путин не сме победити, Западни Балкан интегрисати у ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је данас, на отварању 17. Бледског стратешког форума, да руски председник Владимир Путин не сме победити у рату са Украјином, већ Украјина наводећи и да ЕУ подржава интеграције Западног Балкана у ЕУ, од чега зависи напредак региона.

Фон дер Лајен је истакла да ће ЕУ наставити да подржава Украјину наводећи да је овогодишња тема форума – последице рата у Украјини на Европу и свет најрелевантније питање у овом тренутку.

Истиче да много тога зависи од снаге демократије, али и од капацитета ЕУ да сачува фундаменталне принципе и пружи отпор агресији.

“Морамо да заштитимо наше вредности и наше пријатеље. Свет помно прати наш одговор на руску агресију”, нагласила је она.

Председница ЕК подсећа да су Русија и Кина почетком ове године отворено причале о безграничном пријатељству, а да је само неколико недеља након тога Русија започела рат у Украјини.

“Порука не може бити јаснија. Ако желимо сачувати основне принципе, као што су самоопређељење и неповредивост граница, Путин не може победити у овом рату, а Украјина мора победити. То је сасвим јасно”, казала је она.

Подсећајући да је ЕУ увела низ “оштрих санкција” Русији, Фон дер Лајен је најавила нове и веће санкције.

Сматра да санкције наносе “колосалну штету способности Кремља у вођењу рата” и истиче да ће ЕУ подржавати Украјину док год буде било потребе за тим.

“Чинимо то за Украјину, чинимо то за очување наших европских вредности и да покажемо Русији и свету да се кршење међународних правила скупо плаћа”, казала је и истакла важност стратешког деловања на јачању сопствених и слабљењу руских капацитета деловања, али и јачања демократије и у контексту Западног Балкана.

Како каже, Европа мора пре свега престати да буде зависна од “прљавог” руског фосилног горива и додаје да је неопходно наставити са реформом енергетског тржишта Европе како би се зауставило поскупљење струје и енергената.

Говорећи о европским интеграцијама Западног Балкана, председница ЕК каже да ће ЕУ наставити да пружа подршку региону, као и да су веома важни искораци које су направиле Северна Македонија и Албанија.

“Наши пријатељи на Западном Балкану су део наше европске породице. Просперитет Балкана у потпуности зависи о интеграцији региона у остатак Европе. Најважније је што људи Западног Балкана великом већином желе да се прикључе Европској унији”, казала је.

Подсетила је да је у протеклих неколико година дошло до успоравања интеграција земаља Западног Балкана.

Истиче да ЕУ има стратешки интерес да све земље Западног Балкана наставе свој пут ка чланству у Унији и наглашава да је неопходно убрзати економске интеграције и ојачати кредибилитет процеса интеграција у ЕУ.

Закључила је да је стабилност Западног Балкана уједно и европска стабилност, као што је и просперитет Западног Балкана, такође европски просперитет.