in

Бербок у Сарајеву: Руска влада довела у питање институцију високог представника – Немачка подржава Шмита

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је данас у Сарајеву, после састанка са Високим представником међународне заједнице у БиХ Кристијаном Шмитом, да даје пуну подршку Канцеларији високог представника.

„Желим да кажем да ова институција има обавезу да се залаже за мир. Руска влада је довела у питање ову институцију. Међутим, својим присуством желимо да покажемо да стојимо иза ове институције и високог представника Кристијана Шмита“, поручила је Бербок, преноси Klix.ba.

Додала је да је високи представник још увек потребан Босни и Херцеговини.

„Није ова функција сврха сама себи, али посао још није готов. Ова регија је регија коју желимо видети у Европи“, додала је она.

На крају је поновила раније изречене ставове да избори у БиХ треба да се одрже у договореном року.

„Господин Шмит и међународна заједница сматрају да овде треба да се одрже фер и поштени избори. Подржаћемо изборе и њихово одржавање, а ви, господине Шмит, имате подршку од немачке владе“, закључила је немачка министарка.

„Под покровитељством Немачке направити неутралну правну анализу ситуације у БиХ“

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је данас, после сусрета са шефицом немачке дипломатије Анеленом Бербок, да постоји сагласност да се под покровитељством Немачке направи потпуно неутрална правна анализа о ситуацији у БиХ, без политичке примисли, придодавања и жеља шта би требало у томе да иде.

Станивуковић: Колико може да допринесе Немачка, најбоље показује наша братска Србија

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић данас је у Сарајеву разговарао са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок о инвестицијима и новим радним местима која су кључ опстанка народа у БиХ.

„Само младим и прогресивним политикама ова земља може ићи напред. Управо такве политике доприносе миру и стабилности у Републици Српској, Федерацији БиХ, али и целој БиХ“, оценио је Станивуковић, објављено је на сајту града.

Он је указао да такве политике доприносе и миру у региону, али и европској перспективи Западног Балкана, који је уврштен у програм нове немачке Владе.

„Колико томе може да допринесе Немачка, најбоље показује наша братска Србија, где је ова сарадња и те како видљива. Због свега тога, данас је било важно бити на овом сусрету и послати једну другачију поруку и другачију реторику у односу на оне које се могу чути последњих година и деценија у целој БиХ“, рекао је Станивуковић.

Он је искористио прилику и позвао Бербокову у посету Бањалуци.

Градоначелник Станивуковић боравио је у Сарајеву заједно са градоначелницом Сарајава Бењамином Карић и градоначелником Мостара Мариом Кордићем.

„Треба да се направи једна сурова формално правна анализа о томе шта је рађено и каква је ситуација у БиХ и да на бази тог документа разговарамо. Чињеница је да је то министар разумела и да би могло да се деси у наредном периоду, ако то неко не разгради. Мислим да је то добра ситуација“, оценио је Додик, пренела је РТРС.

Он је истакао и да су његове колеге из Председништва покушале да ситуацију у БиХ представе као нестабилну, што, тврди, није тачно.

„Разговарали смо о Еуфору, његовој улози у овоме свему. Процене (Еуфора) о безбедности треба уважавати, а не неке заблудне политичке пропагандне трице, које најчешће долазе из Сарајева“, рекао је Додик новинарима.

Он је навео да је током сусрета објаснио и да у БиХ нема покрета за сецесију, да унутрашња политичка борба тражења уставне позиције за Републику Српску није сецесија, као и да се од те борбе неће одустати.

Додик је рекао да о санкцијама њему није разговарано, али да је било говора о санкцијама Русији које БиХ није увела.

Према његовим речима, за сат времена, колико је састанак трајао, од својих колега је свашта чуо, како земљом роваре Србија и Хрватска, што није тачно.

„Мислим да она долази из озбиљне земље и да неозбиљне тврдње неће моћи ни да прихвате. Рећи да 50 одсто управља Србија, а да се Хрватска меша у унутрашње ствари БиХ, од стране (Жељка) Комшића је нетачна формулација и не верујем да је она то прихватила као чињеницу. То што Комшић заговора о некој апстрактној БиХ која би требало да се наметне, не уважавајући етничке и историјске реалности је немогућа БиХ“, нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да је на састанку рекао и да се будућност Европе не може градити тако што ће се разграђивати поједине државе, као ни да се БиХ не може градити ако се не поштује уставни положај Републике Српске, док високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита нико није поменуо на састанку.