in

Bugarska: Šest partija ulazi u parlamentu, neizvesno kakva će biti vlada

Bugarska: Šest partija ulazi u parlamentu, neizvesno kakva će biti vlada

Prema podacima od podneva, GERB-UDF, koji predvodi bivši premijer Bojko Borisov, osvojio je 26,57 odsto glasova, nakon čega dolazi savez Nastavljamo sa promenama-Demokratska Bugarska sa 24,66 odsto, prenela je agencija BTA.

Sledi Varaždane sa 14,22 odsto, Pokret za prava i slobodu sa 13,39 odsto, BSP za Bugarsku sa 8,97 i na kraju Ima takvog naroda (TISP) sa 4,13 odsto.

Ispod cenzusa od četiri odsto su, zasad, Parlament je bugarski uspon (3,1 odsto) i Levica! (2,25 odsto).

Praznih listića bilo je 108.504.

Još nije poznato ko će ili da li će formirati novu vladu, jer su ovo peti prevremeni izbori za dve godine.

Ambasador Jović: Neizvesno da li će u Bugarskoj biti formirana redovna ili službena Vlada

Ambasador Srbije u Sofiji Željko Jović, povodom rezultata parlamentarnih izbora u Bugarskoj, rekao je danas da nije izvesno da li će biti formirana redovna ili službena vlada.

“Može se očekivati da posle ovog izbornog ciklusa Bugarska ima još jednu službenu vladu i da možda tamo u oktobru ode na još jedne prevremene izbore. Kažem možda, jer i kod najvažnijih političkih subjekata u Bugarskoj postoji snažna svest o neophodnosti formiranja redovne vlade”, rekao je Jović za Tanjug.

On je izrazio nadu da će Bugarska formirati redovnu vladu, jer je uvek bolje da to bude redovan kabinet.

“Tada su nekako i ministri smireniji i opušteniji kada znaju da mogu da računaju na neki duži vremenski period, najbolje naravno četiri godine. U svakom slučaju, mi nećemo odustati od toga da sa našim bugarskim partnerima gradimo najbolje moguće odnose”, rekao je ambasador.

Jović je kazao da su kompromisi prilikom formiranja vlade nužni i objasnio da će manje partije imati koalicioni potencijal za formiranje vlade.

“Postavlja se veliko pitanje, kolika je spremnost, želja, volja i da li će svi biti za formiranje tog redovnog kabineta zato što sve neće biti na jednoj ili drugoj koaliciji, koje su osvojile najviše glasove, nego će se pitati i manje stranke koje mogu da nose taj koalicioni potencijal dovoljan za formiranje redovne vlade”, naveo je Jović.

Ambasador Srbije u Sofiji je naveo da će se buduća Vlada Bugarske, bilo da bude redovna ili službena, suočiti sa nizom problema koji su zadesili Evropu i svet.

“Energetska kriza, prehrambena kriza, određena politička kriza. U svakom slučaju, niz izazova za Bugare koji će sigurno zahtevati jaku vladu i bilo bi najbolje da to bude redovna vlada”, rekao je Jović.

On je podsetio da je jedan od najvećih spoljnopolitičkih prioriteta Bugarske ulazak u Šengen, čijem bi bržem realizovanju doprinela redovna vlada.

Na pitanje kakvi će biti odnosi Srbije sa Vladom Bugarske, Jović je rekao da je u prethodne dve godine saradnja dve zemlje bila korektna i da postoji dosta zajedničkih aktivnosti.

“Moram da pomenem da jedan od trenutno najvažnijih projekata iz energetike, a u pitanju je interkorektor Srbija – Bugarska. Mi smo na tom projektu bili vrlo angažovani, naše Ministarstvo energetike, Srbijagas i sve druge nadležne institucije, a naravno u tesnoj koordinaciji sa konkretnim institucijama prethodne službene Vlade Republike Bugarske”, rekao je Jović.

Komentarišući buduću saradnju, Jović je naveo da pored energetike, Srbija i Bugarske teže da prodube odnose u svim aspektima i da se ekonomska saradnja znatno povećala od njegovog stupanja na funkciju 2019. godine.

“Kada sam ja došao u Bugarsku, 2019. godine, mi smo imali ukupnu robnu razmenu na nivou oko jedne milijarde evra na godišnjem nivou. Danas smo došli do gotovo dve milijarde evra na godišnjem nivou te razmene, što svedoči o tome koliko se ta saranja produbila”, rekao je ambasador.

Jović je zaključio da je veoma važno da za vreme prehrambenih, energetskih i drugih kriza, koje pogađaju stanovništvo i Srbije i Bugarske, saradnja dve zemlje postane još čvršća.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /