in

Dodik: Pobedio sam uprkos mešanju Zapada; Čujem se redovno sa Vučićem, imamo dobar odnos

“Moje ukupno vođstvo, prema rezultatima izbora, je 30.000 glasova, odnosno oko 5 ili 6 odsto. U trenutnim okolnostima, to je veoma značajan rezultat koji se ne može dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom opozicionih stranke, koje su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost”, rekao je Dodik za Tas s.

Dodao je da je situacija nakon izbora “mirna i stabilna”, da se razmatra formiranje nove vlade i da će danas biti održani prvi sastanci.

Opozicione PDP i SDS koje tvrde da su izbori održani u nedelju pokradeni za 80.000 do 100.000 glasova, najavile su da će zahtevati ponovno brojanje glasova na pojedinim biračkim mestima i pozvale građane na protest u četvrtak u Banjaluci.

Kandidat PDP i SDS za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić je rekla da neće odustati i da će istrajati na poštovanju volje naroda, koji je, kako kaže, pokraden.

Prema poslednjim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, Dodik je osvojio 281.369 glasova ili 48,30 odsto, dok je njegov protivkandidat Jelena Trivić osvojila 252.603 glasova ili 43,36 odsto.

Odnosi Srpske i Srbije dobri i stabilni

Republika Srpska je stabilna, odnosi Srpske i Srbije su dobri i stabilni i nema razloga za zabrinutost, poručio je Dodik.

On je to rekao nakon sastanka vladajuće koalicije na kojem se razgovaralo o formiranju nove vlasti u Republici Srpskoj.

Istakao je da je zadovoljan rezultatima ostvarenim na Opštim izborima u BiH, održanim u nedelju.

On je nakon sastanka vladajuće koalicije, koju čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, DEMOS, NPS, NDP, i poručio:

“Mi smo pobednici, ova koalicija je dokazala da vodi ispravnu politiku”.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o konsultacijama u vezi formiranja vlasti.

“Ovo je koalicija koja će činiti vladu Republike Srpske i skupštinsku većinu”, rekao je Dodik novinarima.

Spremni su, kazao je, da otvore razgovore i sa drugim strankama, ali je dodao da bi to morao da bude dogovor svih stranaka unutar koalicije.

Stanovnici Donbasa imaju pravo na samoopredeljenje

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da stanovnici Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti imaju pravo na samoopredeljenje i poručio da Rusija ne treba da se osvrće na to šta zapadne zemlje misle o priznavanju referenduma.

“Narod ima pravo da održava referendume. Koliko ja razumem, na ovoj teritoriji živi ruski narod i ima pravo da odlučuje. Ovu odluku jednostavno treba poštovati i ništa više”, rekao je Dodik za RIA Novosti.

Kako je rekao, vidimo da u svetu postoje dvostruki aršini, “kada Amerikancima nešto treba, oni podržavaju referendum, kao što je bilo na KiM, ili na drugim mestima, poput Istočnog Timora ili negde drugde, bilo im je dovoljno da uspostave pravila”.

Čujem se redovno sa Vučićem, imamo dobar odnos

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dobar i dodao da je njihova komunikacija konstantna, kao i da uvek postoje određene spekulacije, ali da to neće ugroziti dobre odnose Republike Srpske i Srbije.

“Uvek ima spekulacija. Čujem se redovno sa Vučićem i o tome ne moram da govorim, kazao je on za banjalučku ATV.

Ključno pitanje Republike Srpske su, kako je istakao, dobri odnosi sa Srbijom i uvek dobri odnosi sa rukovodstvom.

”Ja sam dugo godina ovde, još kada je bio Milošević u Srbiji, pa preko njega dalje Koštunica, Boris Tadić, Toma Nikolić, govorim o predsednicima, evo i danas. Sa Vučićem imam zaista personalan dobar odnos, ali da ima i na njegovoj strani ovde nekih koji spekulišu, toga naravno uvek ima”, rekao je Dodik.

On je istakao i da je protekle noći razgovarao sa Vučićem o “glupostima koji pokušavaju neki da indukuju”.

“Čuli smo se o tome i apsolutno je on racionalno postupio kao što sam i ja postupio racionalno. Ključno pitanje koje on svo vreme potencira jeste dobra saradnja i stabilnost između Republike Srpske i Srbije i to će biti i nastavljeno. Nijednog razloga nema da tako ne bude”, naveo je Dodik.

Povodom spekulacija u medijima o tome da su odosi dvojice zvaničnika narušeni jer Vučić Dodiku još nije čestitao pobedu na izborima za predsednika RS, on poručuje da će Vučić kao ozbiljan državnik, naravno, uputiti čestitku kada podaci budu zvanični, što odugovlači komplikovan izborni proces u BiH.

Legitimitet izbornog procesa nije ugrožen

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je večeras da legitimitet izbornog procesa nije ugrožen, da je za predsednika Republike Srpske izabran voljom naroda i da je namera SNSD-a nakon objave rezultata da formira Narodnu skupštinu.

“Mi nećemo čekati 40 dana da mandatar pokušava nešto, mi ćemo to završiti veoma brzo. Mi moramo to završiti najkasnije do kraja novembra, formirati Vladu, da bismo mogli do kraja godine doneti novi budžet, nove politike, ekonomske politike za iduću godinu da bi mogli da nastavimo da radimo”, naveo je Dodik.

On je za ATV rekao da na proteklim opštim izborima nije bilo ni manje ni više ekcesa nego na prošlim, te da nijedan od njih ne ugrožava legitimitet izbornog procesa i da nema potrebe za ponavljanjem izbora.

Dodik je istakao da je relevantno da se poštuju izborni podaci, dodajući da nema ništa protiv da se ponovo broje glasovi na određenim biračkim mestima, kako bi se raščistile spekulacije.

“Ako je žalba osnovana neka se prebrojavaju glasovi. Ako je žalba osnovana do mere da je ugrožen izborni proces, apsolutno nisam ni protiv toga da se ponavljaju izbori, ali nisam ni za avanturizam te vrste i to treba dobro odmeriti”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je rekao da mu kao novoizabranom predsedniku Republike ne treba nikakva spekulacija.

“Nek se skenira svaki glasački listić i nek se pokaže da je to objektivno i da kažemo `evo ljudi i jel i ova sumnja razrešena, jeste`”, naveo je Dodik.

On je istakao da nakon 96 odsto izbrojanih glasova i 30.000 glasova razlike u njegovu korist za predsednika Republike govori da je on budući predsednik Republike Srpske.