in

Додик: Вратићемо се у институције БиХ када буду отклоњене препреке

Представници Републике Српске напустили су заједничке институције БиХ након што је бивши високи представник Валентин Инцко користећи се тзв. бонским овлашћењима наметнуо одлуку о измени кривичног закона која се односи на санкционисане оних који негирају догађаје у Сребреници током последњег рата.

„Ми ћемо поштовати одлуке НСРС. Док се не ријеши проблем наметнутог закона од стране Инцка, наши представници ће ићи само на седнице када процене да је то у интересу Републике Српске“, рекао је Додик и поручио да ће радити на томе да се отклоне разлози због којих нема учешћа српских представника у раду институција БиХ.

Додик се пре три дана у Београду састао са председником Александром Вучићем, који је, како је саопштено, замолио да места на којима треба да седе представници Републике Српске не остану празна и да је то најбољи могући начин борбе за интересе ентитетског и српског народа.

Додик је на конференцији за новинаре рекао да речи председника Вучића покушавају намерно да се погрешно интерпретирају, као и његов разговор са српским председником.

„Једна забринутост и један интерес председника Вучића за питања у БиХ покушавају да злоупотребе. Покушавају да створе атмосферу да је нешто све урађено. О том питању ћемо расправљати, али мислимо исто тако да нису отклоњени разлози због којих су институције напустили спрски представници“, рекао је Додик и истакао:

„Подсетићу да имамо договор да српски представници учествују у раду када се то тиче интереса Републике Српске“.

Додао је да су сва ова дешавања нескривена жеља опозиције да се врате у институције БиХ, а да за то окриве друге.

Додик је рекао да је високи представник Кристијан Шмит „лузер“ и да је срамота да Немачка стоји иза њега.

„Република Српска не сме да прихвати такве лажове и мешетаре. Не могу они да одлучују уместо нас. Пролазили смо кроз тешке периоде и раније, имали смо и далеко тежих питања. Нема проблема да се договара на нивоу БиХ, али се тамо морају уважавати интереси Републике Српске“, навео је и истакао:

„Да је неко хтео да изменама кривичног закона постигне мир, онда би у Инцкове брљотине додао да ће пет година затвора добити и онај који назове Републику Српску геноцидном“ рекао је Додик.

Говорећи о враћању надлежности, Додик је казао да не разуме да Република Српска не може да добије оно што јој Уставом припада.

Када је, како је рекао, раније питао Габријела Ескобара, специјалног изасланика америчког председника, о томе, он му је, каже, рекао да је то у складу са политикама.

„На то не смемо да наседнемо јер су политике променљиве“, навео је Додик, пренела је Алтернативна тв.

Додик одговорио на Шмитове претње: Бирачи ће рећи

Српски члан Председништва БиХ изјавио је да нема тих претњи, санкција и казни које могу замаглити чињеницу да је Кристијан Шмит нелегално у БиХ и да се лажно представља као високи представник.

„Чији је он високи представник и коме, то он најбоље зна. Нама није и то не што би ми хтели тако или не, већ зато што Шмит у БиХ није дошао онако како је предвиђено Анексом 10 Дејтонског мировног споразума. То му очито не смета да се меша у унутрашња питања БиХ, да суди, пресуђује и прети“, изјавио је Додик за Срну.

Додик је то рекао упитан да коментарише Шмитове претње да се, како каже, мора радити на томе да се будућност БиХ одвија без српског члана Председништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика.

А да ли треба у будућности рачунати на Додика, српски члан Председништва БиХ каже – рећи ће бирачи у Републици Српској.

„Али да на Шмита ми, легално изабрани политичари у име Републике Српске, не рачунамо ни у садашњости већ смо рекли. Тачно је да га помињем, али не као грађанина Шмита, већ као колонијалног управника који се није изборио ни да дође у БиХ како су то чинили високи представници од 1995. године“, навео је Додик.

Треба, каже, само замислити ситуацију да неко из БиХ оде у Немачку и почне да се представља као немачки канцелар.

„Сви знамо како би то завршило“, рекао је Додик.