in

ЕУ тражи да Црна Гора укине програм економског држављанства

У писму које је у понедељак министру економског развоја Јакову Милатовићу упутила шефица делегација ЕУ Кристина Оана Попа, а у које су Вијести имале увид, наводи се да жале због одлуке црногорске владе да програм економског држављанства продуже на годину.

Влада је на електронској седници 30. децембра прошле године одлучила да за годину продужи програм економског држављанства, односно, издавање црногорских пасоша у замену за инвестирање у неки од развојних пројеката из области туризма, прерађивачке индустрије и пољопривреде.

Попа у писму подсећа да је ЕУ константно саветовала Црну Гору да размотри обуставу тог програма и да је то наглашено у годишњем извештају Европске комисије, са препоруком да се програм обустави што пре.

Европска комисија је 2019. оценила да се шеме преко којих се добија држављанство квалификују као безбедносни ризик због могуће инфилтрације организованог криминала, прања новца, утаје пореза и корупције.

У извештају ЕК се наводи и да се такве шеме у државама које нису чланице ЕУ, а имају безвизни режим са ЕУ (као што је Црна Гора), могу искористити да се заобиђе процедура краћих останака у ЕУ преко виза.

„Ризици за јавне политике и безбедност ЕУ и држава чланица се знатно повећава у одсуству претходно ефектних резиденцијалних предуслова и могу да представљају основ за суспензију изузимања из визног програма, као што је недавно предложено за Вануату“, наводи се у писму.

Подсјећа се да је посебна брига за ЕУ и државе чланице то што такве шеме постоје у државама које су кандидати за чланство или потенцијални кандидати, јер би корисници тих шема могли да у будућности буду држављани ЕУ, а Попа наводи и примере покретања поступака против Кипра и Малте који су имали сличне програме.

Попа је поновила позив да Црна Гора обустави програм економског држављанства што пе и позива на пуну транспарентност када су у питају странци којима је већ одобрено држављанство на основу тог програма.

„Узимамо у обзир одлуку владе да објави имена особа које су добиле држављанство преко програма. Објава би требало да буде комплетна и исцрпна како би се омогућио адекватан надзор“, навела је Попа.