in

Изетбеговић: Прећутни консензус и са Додиковом страном да сачувамо мир

САРАЈЕВО –

Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић оценио је данас да се рат у Украјини одражава на БиХ, да разлог за страх постоји, али и да „народима на Балкану, нарочито народима у Босни и Херцеговини, није до рата“.

Изетбеговић је у интервјуу за турску агенцију Анадолија изнео мишљење да у „Босни и Херцеговини постоји консензус свих да, без обзира на њихова политичка неразумевања и неспоразуме, морају, пре свега, сачувати мир“.

„Ту постоји прећутни консензус, укључујући и ову страну коју представља Милорад Додик. Преостаје да радимо на томе, да заједнички заустављамо те ствари, јер пар инцидената може Босни и Херцеговини нанети огромне штете, да се заустави саобраћај, проток људи, роба“, рекао је Изетбеговић, како преноси Н1 БиХ.

Изетбеговић је тако коментарисао тврдње појединих међународних званичника, у светлу дешавања у Украјини, да би БиХ могла бити место новог жаришта потенцијалне дестабилизације.

„Постоје емотивне и верске везе између одређених народа на Балкану и Русије тако да то није за потценити“, изјавио је Изетбеговић закључивши да одговорни политичари треба да спречавају, како је рекао, реакције неодговорног дела друштва и радикала.