in

КРИЗНИ ШТАБ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ УКИДА МЕРЕ У СРБИЈИ? Корони је дошао крај, Европом се шири укидање ограничења

Србија чека да види шта ће се десити идуће седмице КРИЗНИ ШТАБ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ?

Једна по једна европска држава проглашава „дан слободе“ укидањем (готово) свих противепидемијских мера, а да ли ће и Србија да их следи, могуће је да ће бити јасније следеће недеље, када ће можда заседати и кризни штаб, а све то када будемо јасно видели да ли ће корона бројке расти после распуста и одмора, у шта су многи претворили нерадне дане за Сретење.

Аустрија и Немачка најавиле су укидање готово свих мера следећег месеца, а неке друге државе то су већ учиниле или ће учинити ових дана. Слобода иде дотле да у Великој Британији вероватно ни позитивни неће морати у самоизолацију, а у Шведској нема тестирања, већ онај ко има симптоме требало би да седи код куће. И све то упркос свакодневном великом броју новозаражених, који додуше негде почиње да опада.

Али омикрон не пуни болнице, а посебно не интензивну негу, а уз висок проценат вакцинисаних, па и завидан оних који су примили трећу (бустер) дозу, време је за дане слободе. Јер међу онима где је слобода, „најгора“ је Швајцарска са 69% вакцинисане популације и 41,1 бустер доза на 100 становника. Сви остали су прескочили 70%, а и више од 50 бустера (осим Шведске) на 100 становника. А Србија је на свега 47,1% имунизоване популације и 26,8 бустер доза на 100 становника. И нико више не верује да се ту ишта може променити набоље.

МЕРЕ НА СНАЗИ У СРБИЈИ

– маска обавезна у затвореном

– одржавање дистанце

– окупљање до 500 особа

– у затвореним просторијама (радни колективи, угоститељски објекти…) може да борави по једна особа на четири квадрата површине

– ковид пропуснице важе од 20 сати у угоститељским објектима

Али многи верују да је корони одзвонило и да све мере треба укинути. Тим пре што их слабо ко и поштује. А и омикрон нас је добро прокужио. Од почетка године до данас регистровано је 564.407 ковид позитивних, а епидемиолози увек говоре да тај број треба помножити са три, колико је реално заражених јер се многи не тестирају, а много је и асимптоматских случајева. Дакле, око милион и по нас је од Нове године имало ковид. Корона бројке су у озбиљном паду, имајући у виду да смо крајем јануара имали скоро 20.000 заражених за дан, а сада је то око 6.000. Али свакодневно нам умире по више од 50-60 људи у ковид болницама.

Имајући све то у виду, питање је да ли смо зрели за укидање мера.

Вирусологиња проф. др Тања Јовановић, чланица кризног штаба, истиче за Курир да свака држава доноси одлуке на основу своје епидемиолошке ситуације, као и да су земље које укидају све мере оне које имају велики обухват вакцинације.

– Србија још није постигла тај ниво колективног имунитета који имају државе које укидају све мере. Али корона бројке заиста свакодневно падају, епидемиолошка ситуација се смирује. Међутим, морамо да сачекамо следећу недељу јер се тада ђаци после распуста враћају у школу, а и запослени с путовања у радне колективе, па ћемо тек потом моћи да причамо о мерама. Морамо да видимо да ли ће порасти број оболелих, а и какве ће бити њихове клиничке слике, па тек онда можемо да причамо о ублажавању или укидању мера. Не треба да заборавимо да смо прошле године у исто време, после повратка са скијања и распуста, имали драстичан пораст броја оболелих – каже за Курир проф. Јовановић истичући да су то само њена лична запажања, а не званичан став кризног штаба.

ШТА ПОДРАЗУМЕВА КОВИД ПРОПУСНИЦА

– негативан ПЦР резултат у последња 72 сата

– негативан антигенски тест у последњих 48 сати

– позитиван тест на антитела (ИгГ) у последњих 90 дана

– друга или трећа дозу вакцине у последњих седам месеци

– прележани ковид у последњих седам месеци

Она наглашава и да нема информација да ли ће ускоро бити и седница кризног штаба, мада претпоставља да би могла да буде убрзо.

– Ипак, претпостављам да ће се нешто разматрати већ следеће недеље, кад прође неколико дана од повратка у школе и колективе, али да ли ће и које мере бити укидане, заиста не могу да кажем. То се не доноси напамет, него на основу комплетног епидемиолошког извештаја. А тек ћемо видети шта ће бити за недељу дана – наводи проф. Јовановић.

КАКО ЈЕ У ЗЕМЉАМА ЕВРОПЕ

ШВАЈЦАРСКА

Укинула скоро све рестриктивне мере, осим ношења заштитних маски у јавном превозу и здравственим установама, па се у радње, ресторане и институције од културног значаја може ући без ограничења. До краја марта биће на на снази обавезна изолација од пет дана за заражене.

АУСТРИЈА

Од 5. марта укинуће скоро све епидемиолошке мере и ограничења, неће бити прописа о приступу и „зеленог пасоша“, а ношење маски и тестирање биће обавезно у болницама и домовима за старе и негу, док маске остају у јавном превозу, продавницама и апотекама. Међутим, ово су препоруке владе, а покрајине могу саме одлучити да ли ће да задрже неке мере, што је Беч већ најавио. Подсетимо, у Аустрији је обавезна вакцинација за све.

НЕМАЧКА

До 20. марта укинуће већину ограничења кроз три фазе, а готово све тог 20. марта „ако ситуација у болницама дозволи“, међу којима је и обавеза да се људима омогући рад од куће. Маске у затвореном и дистанца остаће на снази и после 20. марта.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

До краја фебруара укидају све мере, па ни ковид позитивни више неће морати у самоизолацију, а маске неће бити неопходне ни у болницама или апотекама, најавио је премијер Борис Џонсон, који ће детаљну стратегију изнети 21. фебруара. Већина мера је већ укинута, па и обавезно ношење маски, као и ковид пропуснице.

ХОЛАНДИЈА

Холандија је сутра укинида већину епидемиолошких мера, па ће барови и ресторани моћи да раде до један сат после поноћи, уместо до 22 часа. До краја месеца биће укинуте мере социјалног дистанцирања на јавним местима, али посетиоци ће морати да покажу доказ о вакцинацији, недавном опоравку од ковида или негативном тесту.

ДАНСКА

Од 1. фебруара не морају да носе заштитне маске, показују ни потврде о вакцинисању или оздрављењу од короне, а није потребан ни тест. Нема ограничења броја учесника на великим манифестацијама, сва места на стадионима могу да буду попуњена, отворени и клубови и барови.

НОРВЕШКА

Укинуте све мере, па је чак и обавезна самоизолација особа које су инфициране замењена препоруком да заражени остану код куће четири дана.

ШВЕДСКА

Укинула све епидемиолошке мере, престала с масовним и бесплатним тестирањем, потпуно отворила границе за све грађане ЕУ/ЕЕА и Швајцарске. Ко има симптоме треба да остане код куће, а морају да се тестирају само запослени у здравству и социјалној бризи.

Извор: Курир.рс/Ј. С. Спасић