in

Милановић: Против сам ширења НАТО било где, доста је

„Доста је ширења НАТО-а. Ширење НАТО-а је фигуративни напад. Док сам председник, бићу против тога да се НАТО шири било где“, рекао је Милановић.

Он је то рекао одговарајући на питања новинара у Пожеги, а на констатацију да оправдава руског председника Владимира Путина, рекао је:

„Ја мислим да онај ко заговара да се НАТО шири на Украјину угрожава и хрватски интерес. Јер ми смо у НАТО-у, неко сутра може наше људе тамо да пошаље. Путин је старији човек, он ће отићи. Русија неће отићи. У једном тренутку треба казати доста, где је крај НАТО-а“.

Он је новинаре упитао хоћете ли ви преузети одговорност и да ли ћете ви слати своје дете тамо.

„Кад једном преузмете обавезу, нема натраг. НАТО је дошао довољно на Исток, доста је“, јасан је хрватски председник.

Истакао је да оно што данас говори, говори здраворазумски, из искуства, као хрватски председник.

Додао је да се у НАТО улази политички.

„Ово су деликатне ствари, немојте се зезати с овим. Ја кад некога примам у породицу желим да знам ко је то. БиХ у НАТО-у? Па како? Та држава је нефункционална. Њима се подгрејава илузија да ће ући у НАТО овакви“, рекао је Милановић, пренели су хрватски медији.

Русији, навео је то страховито смета и то је опасна држава.

„Не улазимо у оправданост, ми имамо проблем. А не људе наоружавати праћкама и подгрејавати их да се боре против термонуклеарне силе“, рекао је.

О НАТО-у и слању хрватских јединица у борбене групе, Милановић каже:

„Видећемо где ће хрватски војници ићи“.

Приметио је да није исто бити део борбене групе у Мађарској, на Балатону или Хрватска војска на првој линији у ишчекивању напада. Зашто би их слали тамо? Видећемо, све ћемо утврдити ад хоц. Сабор увек може ићи у сулуду авантуру, али ће онда и одговарати“.

Милановић је рекао да Украјина позива на смиривање тензија, а гледамо, каже, како се једна сиромашна држава уништава подгрејавањем панике.

Констатовао је да се говори о неколико десетина хиљада руских војника недалеко од милионских градова.

„Након овога ће се неким стварима тешко веровати. Напросто, на оваквим стварима се губи кредибилитет ако се покаже да није било све тачно. Ми мислимо својом главом, тако ће и бити. Нико нам није ништа дао, али нећемо се светити. Нама је било теже него Украјини сада, а добили смо ембарго. Украјини се ствара илузија да се могу одбранити од Русије, подстичу их на сукоб, а истовремено се говори како наши војници тамо неће бити“, рекао је Милановић.

О ракетном систему на Мљету: Није за јавност

Милановић је изјавио, поводом, допремања ракетног система на острво Мљет, да то нису ствари за јавност, да је све у реду и да становници тог острва због тога нису забринути.

„То нису ствари за јавност. Становници Мљета нису због тога забринути, све је мирно, све је у реду. Остало ће вас, ако нису на спавању, обавестити из МОРХ-а, то им је посао“, рекао је Милановић новинарима у Пожеги.

Хрватски портал Морски објавио је данас да је на Мљет у среду стигао десантни брод минополагач „Крка“ и на ово острво, према тврдњама мештана, доставио поприлично војне опреме и особља.

На овом острву се налази радарска станица, а како портал сазнаје од извора блиског Оружаним снагама Хрватске (ОСРХ), људство и опрема тамо иначе стижу цивилним трајектом, а ретко војним бродовима.

„Ради се о систему МОЛ или мобилном лансеру RBS15. То су пројектили великог домета који могу бити на броду, као што јесу на ‘краљевима’ ( ракетне топовњаче Дмитар Звонимир и Петар Крешимир IV.), а могу се монтирати на камионе, као и у овом случају, попут вежби које је Хрватска војска већ одрађивала“, кажао је неименовани извор за портал Морски.