in

Milatović 58,88 odsto, Đukanović 41,12 odsto: Crna Gora napravila odlučan korak napred, nema više trzavica sa regionom

Milatović 58,88 odsto, Đukanović 41,12 odsto: Crna Gora napravila odlučan korak napred, nema više trzavica sa regionom

DIK je utvrdila da je kandidat Demokratske partije socijalista i odlazeći predsednik Crne Gore Đukanović dobio 41,12 odsto glasova, odnosno 154.769 glasova.

Glasao je 380.281 birač, a važeći je bio 376.361 glasački listić. Biračko pravo imala su 542.154 građanina.

Milatović je izjavio je da je Crna Gora napravila odlučan korak napred, da je njegova pobeda istorijska, kao i da tu zemlju nikada više neće voditi trzavice sa zemljama Zapadnog Balkana i regiona.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ovo noć koju je Crna Gora čekala više od 30 godina i da je rečeno zbogom “prevaziđenom režimu Mila Đukanovića”.

“Vidite kakva je ovo sila zajedničke Crne Gore i to je Crna Gora svih nas koji smo je čekali i zato je ona ovako velika i istorijska. Mi smo večeras rekli zbogom kriminalu i korupciji sa politikom Crne Gore, rekli smo veliko dobro veče i dobar dan evropskoj Crnoj Gori. Ostavljamo prošlost u prošlosti i idemo u budućnost i pozivam sve da dostojanstveno slave pobedu demokratske Crne Gore”, rekao je Milatović sinoć po objavljivanju preliminarnih rezultata.

On je naglasio da Crnu Goru više niko nikada neće deliti, siromašiti i zarobljavati zemlju kriminalom i korupcijom.

“Radićemo na bogatstvu, jednakosti i evopskom putu, u narednih pet godina izvešćemo CG u EU. Nikada više iz CG neće ići trzavice prema zemljama Zapadnog Balkana i regiona. Želimo sve najbolje odnose, zajedništvo i napredak na Zapadnom Balkanu. Želimo da se bavimo vladavinom prava, ekonomijom i evropskim integracijama. To su tri prioriteta. Rekli smo zbogom pogubnom režimu”, rekao je Milatović.

Naglasio je da je ovo pobeda pomirene CG.

“Ovo je istorijski dan, dostojanstveno da slavimo jer ništa ne treba da unizi veličanstvenost ove naše pobede. Uvek ćete svi imati iste šanse za uspeh u životu i gde ćete jedino biti potrebno koliko ko zna i ume i za to smo se borili”, zaključio je on.

Đukanović čestitao Milatoviću

Đukanović je čestitao pobedniku, rekao da je to izbor Crne Gore, koji on, kako je naveo, potpuno poštuje, ali i dodao da su pred Crnom Gorom novi važni – parlamentarni izbori.

“Čestitam Jakovu Milatoviću na poverenju koje je dobio na predsedničkim izborima. Želim mu da bude uspješan predsednik, jer ako on bude uspješan predsednik, to može značiti da će Crna Gora biti uspješna država”, poručio je Đukanović.

Đukanović je zahvalio biračima na podršci, kao i dijaspori.

“Sada je jako važno da Crna Gora napravi i sledeći izbor, 11. juna, na parlamentarnim izborima”, dodao je Đukanović.

Ocenio je da Crna Gora nema Vladu, već “zalutale institucije”.

Pobeda slavljena širom Crne Gore

Širom Crne Gore, a pogotovo u Podgorici, pobeda Milatovića je slavljena dugo u noć.

Za mnoge je ovo zapravo kraj jedne ere u kojoj je dominirao DPS i Milo Đukanović, koji iza sebe ima sedam premijerskih i dva predsednička mandata. Ovaj poslednji završiće 21. maja.

Lekić: Pobedom Milatovića Crna Gora dobija novu šansu

Pobedom Milatovića i ponovljenom pobedom građana iz 30. avgusta 2020. godine označen je i definitivan poraz DPS-a i njenog predsednika Mila Đukanovića, saopštili su iz Demosa, koji predvodi Miodrag Lekić.

“Grđani slave, to čine s razlogom, jer je konačno i formalno poražen čelnik hibridnog režima i endemske korupcije, inspirator dubokih podela, uzurpator vlasti u stvorenim uslovima kontrolisanih institucija”, poručuju iz Demosa.

Ističu da izborom predsednika Crne Gore koji će, kako kažu, biti u pravom smislu predsednik svih građana i koji će voditi integrativnu politiku narodnog ujedinjenja i ekonomske i duhovne obnove zemlje, izborom iznad svega ustavnog predsednika – Crna Gora dobija novu šansu za otvaranje procesa sveukupnog oporavka, za dugo odlaganu demokratsku i moralnu reformucrnogorskog društva.

Adžić: Izbori pokazatelj izgradnje ozbiljne pravne države

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio je danas da je izborni dan protekao bez ijednog značajnijeg narušavanja izbornog procesa, uz efikasne aktivnosti Uprave policije na sprečavanju i procesuiranju svakog pokušaja kršenja izbornih prava, i oceniio da je to pokazatelj izgradnje ozbiljne pravne države.

Umerena kampanja predsedničkih kandidata uz dosta pomiriteljskih poruka čak i između identitetski i programski najudaljenijih kandidata predstavlja ogroman zalog za evropsku budućnost Crne Gore. Dostojanstveno prihvatanje poraza, uz čestitke i najbolje želje političkom protivniku zasigurno je ogroman demokratski iskorak i novi politički pristup procesima, napisao je Adžić na Fejsbuku.

Uz čestitke novoizabranom predsedniku Crne Gore, Adžić je izrazio nadu da će on biti predsednik svih građana, bez obzira na to kako su juče glasali, jer, kako kaže, puni potencijal Crna Gora može ostvariti jedino ukoliko računa na doprinos svakog pojedinca.

Mandić: Prvi put u istoriji vlast u Crnoj Gori smenjena demokratskim putem

Bivši kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je danas da je ”prvi put u istoriji” vlast u Crnoj Gori smenjena demokratskim putem, kao i da je, pored toga što je Crna Gora ”možda i poslednja zemlja” u kojoj je do toga došlo, ”bolje ikad nego nikad”.

”Završena je era jedne politike, do sinoć smo imali vlast koja je imala kontinuitet od 1945. godine, dakle nekadašnji Savez komunista se transformisao u DPS, a nekadašnji podmladak komunista preuzeo je staru partiju novog imena, i jedna partija je ovde vladala poslednjih 70-80 godina”, rekao je Mandić i dodao je da je po prvi put vlast smenjena ”listićima i zaokruživanjem” politike za koju se zalažete”.

On je ocenio da mnogi nisu očekivali da će Jakov Milatović pobediti sa tolikom razlikom, ali i istakao da se do te razlike dođe kada se pogleda koliko podršku su drugi predsednički kandidati pružili Mijatoviću.

”Važno je što smo uspeli da motivišemo ljude da izađu na izbore i glasaju bar za one iz DF protiv Mila Đukanovića, a ne nalazeći mane novom predsedniku Crne Gore, nego uvažavajući da ima mnogo dodirnih tačaka između naših politika”, naveo je.

Lider DF-a je istakao da ”većinska Crna Gora” želi da se promene odnosi između Srbije i te zemlje, i to tako što bi Crna Gora popravila svoje odnose sa Srbijom, i istakao da je bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio personifikacija tog odnosa, te da je on radio ”sve što je mogao, ne samo protiv srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, nego i protiv Srbije”, i da nije propustio priliku da nanese štetu Srbiji.

”Građani koji su glasali masovno protiv njega su poslali jasnu poruku novom predsedniku Crne Gore, šta je to što treba pod hitno da se promeni u politici koju je do sada vodio Milo Đukanović. Jedna od prvih stvari je popravljanje odnosa sa Srbijom, a takođe prepoznajemo i snažnu podršku inicijativi ‘Otvorenog Balkana. Želimo i dobre odnose sa susedima, i siguran sam da će Crna Gora krenuti u tom pravcu”, rekao je Mandić.

Mitropolit Joanikije čestitao Milatoviću zasluženu pobedu

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije srdačno je čestitao izabranom predsedniku Crne Gore, kako navodi, zasluženu pobedu, uz želju da njegovo upravljanje državom bude srećno, mirno i na opšte zadovoljstvo svih građana.

“Širinom Vašeg srca, pravednošću, znanjem i velikom stvaralačkom energijom zaslužili ste visoko poverenje naroda Crne Gore koji Vas je demokratski izabrao za njenog novog Predsednika. Uvereni smo da ćete biti mudar i u svemu dostojan Predsednik svih građana Crne Gore, koji će Vam nesumnjivo dati snažnu podršku da našu Otadžbinu učinite državom vladavine prava i pravde, zemlom bratske sloge i slobode, bogatom i uglednom u celom svetu”, stoji u čestitki mitropolita crnogorsko-primorskog, saopšteno je iz Mitropolije.

Krivokapić: Milatović će dokazati da će biti predsednik svih građana

Bivši predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da će novoizabrani predsednik dokazati da želi da bude predsednik svih građana, za razliku od, kako je rekao, Mila Đukanovića.

On je ocenio i da je Crna Gora na predsedničkim izborima položila test tolerantnosti i test demokratije.

“Pobedio je koncept koji je pokrenut 2020. godine, a to znači da se uvažavamo, poštujemo i govorimo o tome da možemo zajedno i ako različito mislimo”, rekao je Krivokapić za K1 televiziju.

On je dodao i da se na predsedničkim izborima pokazala i značajna karakteristika demokratije, a to je smenjivost.

“Gospodin Đukanović je imao apsolutnu vlast i apsolutna vlast se po svim principima apsolutno zloupotrebljava”, ocenio je Krivokapić dodajući da je i to rezultat ovako ubedljive pobede Milatovića, koji je “pokazao i sigurno će dokazati da želi da bude predsednik svih građana Crne Gore, što Đukanović nije bio”.

Krivokapić je dodao i da je očekivao da će Milatović odneti ubedljivu pobedu uprkos pretpostavkama da će drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori biti neizvestan.

“Ovoga puta to je bilo toliko očigledno, pomalo i simbolično, jer je Đukanovića porazio čovek koji bukvalno nije tada ni krenuo u školu kada se on ‘dokopao’ vlasti, poraz je bio ubedljiv. Sa druge strane ja kao profesor imam veliko zadovoljstvo, jer je najbolji student pobedio najgoreg studenta”, rekao je Krivokapić.

On je ocenio i da je pad Đukanovića sa vlasti počeo sa njegovom željom da preuzme crkvenu imovinu.

“Sve je ovo krenulo onog trenutka kada je jedan čovek koji ima moć i vlast, koji je previše ambiciozan da želi čak i da unizi crkvu, odnosno da napravi scenario da preuzme crkvenu imovinu i onda izdaje kao prostore za kafiće po čitavoj Crnoj Gori”, izjavio je Krivokapić.

Nakon izbora Milatovića za predsednika Crne Gore, sa narednim parlametnarnim izborima je najvažnije da se krene u promenu sistema vrednosti, smatra Krivokapić.

“Ja i gospodin Milatović delimo slične vrednosti i on će učiniti sve da ono što neko u filozofskom smislu naziva ‘hram čovečnosti’ zavlada Crnom Gorom, a tada će Crna Gora biti pomirena i imati dobre preduslove da ostvari sve ono što građani od nje očekuju”, naveo je Krivokapić.

On je zaključio da Crna Gora ne treba ništa da radi samostalno bez regiona i dodao da je Evropska unija njen jedini prirodni put u budućnost.

Pavićević: Pobeda Milatovića zaslužena, počinje nova era crnogorske politike

Bilo je i matematički i politički očekivano da će Milatović, kao kandidat koji se vezuje za velike ideale od 30. avgusta 2020. godine, u drugom krugu izbora ubedljivo da pobedi Mila Đukanovića, rekao je za Tanjug politički analitičar Vladimir Pavićević i naglasio da je pobeda Milatovića zaista ubedljiva, od skoro 20 procenata razlike.

Ova pobeda Jakova Milatovića je zaslužena, on je bio super-junak u ovoj kampanji, kad se pogledaju njegove reference, akademske, pa i političke, doduše kraće nego Milove, ali možda je to dalo Jakovu Milatoviću i neku prednost, dodatno. Podrška svih aktera koji su doprineli razvlašćivanju DPS 2020. godine, sigurno je doprinela njegovoj pobedi, da on ima preko 230.000 glasova, to je za crnogorske prilike zaista izvanredan rezultat, rekao je Pavićević.

On je dodao da je, kako je rekao meko razvlašćivanje Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića počelo još 30. avgusta 2020. godine, a da je sada, kada je došlo vreme da Đukanović ode, počelo i puno razvlašćivanje Mila Đukanovića i ulazak Crne Gore kao političke zajednice dubinski u, kako Pavićević kaže, post-đukanovićevsku eru crnogorske politike.

Ključno obeležje te ere biće pomirenje, stabilizacija prilika, smanjivanje tenzija, a u prilog tome najbolje govori kako su izgledala ova dva izborna dana, a to je da nema tenzija, nema sukoba, konflikata, izbori su bili kao redovan dan. Nakon narednih parlamentarnih izbora imaćemo novu arhitekturu crnogorske političke scene, koja podrazumeva drastično manji uticaj Milovog DPS, ta stranka će sada nastaviti da pada, ja mislim da će doći do tačke kada nema nikakvog političkog uticaja, navodi Pavićević.

On objašnjava da će se suština političkih procesa, odlučivanja i uticaja moći da se prebaci na odnose u političkoj opciji koja sve vezuje za ideale od 30. avgusta 2020. i za sada se, kaže Pavićević, tu izdvajaju tri grupacije, koje će biti ključ na sledećim izborima.

Jedna ide oko Demokratskog fronta (DF), odnosno nekadašnje koalicije Za budućnost Crne Gore koja je 2020. godine uzela 33 posto glasova, tu DF računa da bi možda Jokovićev SNP mogao da se priključi pa da se čuva ta snaga. Drugi blok trebalo bi da čine Dritan (Abazović) i (Aleksa Bečić), dakle Ura i demokrate, i oni računaju na Jokovićev SNP, kao neku vrstu dodatne podrške, pa da se osnaži taj blok. Treći blok će da bude Evropa sad koji će uz sebe da veže poneke male stranke. To znači da će ključna politička borba na sledećim parlamentarnim izborima da se vodi između ta tri bloka i ukoliko ta borba bude jača, to će uticaj DPS da bude manji, kaže Pavićević.

On veruje da će glasači DPS u tom slučaju glasati za novu opciju oko bloka Evropa sad i oko koalicije Abazovića, Bečića i eventualno Jokovića, a ne da će izabrati blok oko DF.

Pavićević kaže i da parlamentarni izbori 11. juna nisu izvesni, zato što, dodaje, postoji mogućnost da Ustavni sud proglasi neustavnim izvesne zakone, pa i Zakon o predsedniku, čime bi kako objašnjava, i Ukaz o raspisivanju parlamentarnih izbora koji je raspisao Đukanović, bio neustavan.

To bi onda značilo, kaže Pavićević, da bi parlamentarni izbori mogli da budu pomereni, za kako Pavićević predviđa, možda i za proleće sledeće godine.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /