in

Мишел: Време за нови замах ЕУ, састанак с лидерима западног Балкана у јуну

Он је рекао и да је жеља Брисела да се продуби сарадња и настави дијалог.

„Хтео сам из прве руке да чујем ваше забринутости, да сазнам ваше приоритете како бисмо нашли начин на који вам ми као ЕУ можемо помоћи. Док се ми овде обраћамо Русија врши напад на украјински народ, а 90-тих година БиХ је на својој кожи осетила ужасне последице рата. Знате колико је важна наша подршка, да заједнички делујемо“, рекао је Мишел.

Председник Европског савета казао је како последице рата у Украјини осећају сви подједнако на европском континенту, без обзира да ли се ради о променама у ценама нафте, хране или уопште енергената.

„Пре неких 20 година на самиту у Солуну изнето је чврсто опредељење о европској будућности за цели регион којем морамо приступити на један нови начин. Данас смо изашли с предлогом да у јуну у оквиру Савета разговарамо на тему једне геополитичке заједнице, формата или платформе који неће ни на који начин умањити значај процеса европских интеграција, већ ми желимо да убрзамо политичку интеграцију, један од највећих приоритета за ЕУ. Заиста верујем у будућност зацртану у 14 кључних приоритета“, казао је Мишел.

Он је додао да изазови са којима се Европа суочава захтевају нов начин рада.

„Ми морамо наћи начин да убрзамо процес европских интеграција, морамо узети нови замах за реформе. Такође, веома важно је да се политички лидери састају у поверењу и култури дијалога“, нагласио је Мишел.

Председник Европског савета се у згради Председништва БиХ састао са председавајућим Председништва Шефиком Џаферовићем, еланом Председништва Милорадом Додиком, а састанку из здравствених разлога није присуствовао члан Председништва Жељко Комшић.