in

Оптужен и командант Дринског корпуса ВРС Миленко Живановић

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ генерал Живановић се терети да је 1995. године, као учесник, како се наводи, „Удруженог злочиначког подухвата вршио планирање и руковођење активностима јединица Дринског корпуса у распрострањеном и систематичном нападу усмереном против бошњачког цивилног становништва на подручју Сребренице и Жепе“.

Тврди се да је Живанчевић од марта 1995. па до средине јула те године, у више наврата, извршио блокирање заштићене зоне Сребреница, спречавао снабдевање, као и да је наредио артиљеријске нападе на цивилно становништво и циљеве на подручју Сребренице, како би се створили неподношљиви животни услови и цивилно становништво присилио да напусти своје домове и имовину.

„Такође, оптужени се терети за артиљеријске и пешадијске нападе на становништво, који су резултирали смрћу више особа, као и нападе на становништво приликом напуштања Сребренице и напад на положаје снага УН-а са циљем њиховог онеспособљавања за заштиту цивила. Надаље, оптужени се терети да је вршио мобилизацију свих расположивих возила и потребног горива са циљем присилног прогона цивилног становништва са подручја Сребренице, као и транспорта заробљених мушкараца и дечака који су присилно одвојени ради заробљавања и убијања“, наводи се, између осталог, у оптужници.