in

Пахор: На сва питања која муче Западни Балкан одговор је – ЕУ

Како се наводи у саопштењу из његовог кабинета, Пахор је рекао да би процес проширења ЕУ треблао да буде интезивиран и упозорио на потцењивање ситуације у региону.

Он је рекао да постоје одређени забрињавајући процеси које би требало ускоро уочити и решити, пренела је СТА.

Он је идентификовао три главна проблематична питања у овом тренутку – ситуацију у Босни и Херцеговини, заустављени дијалог Београда и Приштине и бугарско блокирање преговора о приступању Северне Македоније ЕУ.

Пахор је подржао Отворени Балкан, иницијативу коју су покренуле Србија, Албанија и Северна Македонија у покушају да се успостави слободан проток људи, капитала и добара као у Шенгенској зони, али је рекао да то није нити треба да буде алтернатива ЕУ.

Он сматра да би и друге земље у региону могле да се придруже иницијативи, што види као начин за даљу сарадњу у региону.

У дебати су учествовали и председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи, министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић, хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит.

У дебати о будућности односа између ЕУ и Западног Балкана учествовао је и словеначки министар спољних послова Анже Логар.

Он је рекао да не треба занемарити стратешки значај односа између европског блока и земаља у региону.

Кључна ствар је решавање питања која произилазе из прошлости која коче делотворнију и амбициознију сарадњу у будућности, укључујући и процес проширења ЕУ, рекао је Логар, пренело је словеначко Министарство спољних послова.