in

Premijeru FBiH Novaliću četiri godine zatvora zbog nabavke 100 neispravnih respiratora; Novalić: Presuda je politički obračun

Premijeru FBiH Novaliću četiri godine zatvora zbog nabavke 100 neispravnih respiratora; Novalić: Presuda je politički obračun

Novalić je proglašen krivim kao prvooptuženi u predmetu “Respiratori”, zbog nabavke 100 neupotrebljivih respiratora tokom pandemije korona virusa.

Vlasniku “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću izrečena zatvorska kazna od pet godina zatvora, a ranije suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku šest godina. Hodžić je osuđen i na novčanu kaznu od 200.000 maraka, a Hodžić mora da nadoknadi 600.000 maraka.

Optuženi su proglašeni krivim za produženo krivično delo zloupotrebe položaja, a oslobođeni su po tački za pranje novca i primanje mita. Novalić iz nepoznatih razloga nije prisustvovao izricanju kazne.

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je zadovoljno osuđujućim delom presude u predmetu “Respiratori”.

Federalna ministarka Jelka Miličević je oslobođena optužbe za nasavestan rad u službi, a iz Tužilaštva kažu da tim delom presude nisu zadovoljni. Nakon dobijanja otpravka presude odlučiće, kažu, o žalbi na oslobađajući deo presude kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija.

Novalić: Ovo je politički obračun, a ne pravičan proces

Premijer FBiH Fadil Novalić, kaže da je presuda doneta preglasavanjem, pod ogromnim pritiskom javnosti i da je reč o političkom obračunu, a ne pravičnom procesu. Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsednika Sudskog veća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen. Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka”, naveo je Novalić.
Poručio je da se borba nastavlja i uveren je, kaže, u konačnu pobedu pravde.
“Ovo je samo prvo poluvreme”, kazao je Novalić.
Novalić koji nije prisustvovao jutrošnjem izricanju presude na Fejsbuku je napisao:

“Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /