in

СКАНДАЛОЗНО! Ако ослободе Ђоковића, министар га лично депортује из Аустралије?

НОВАК Ђоковић још увек не зна да ли ће бити депортован из Аустралије, а док чека суђење појавила се једна не баш пријатна информација по најбољег тенисера света.

Подсетимо, Ђоковић је слетео у Мелбурн у среду, нешто пре поноћи по локалном времену, убеђен да је испунио све услове за улазак у ту земљу: Тениски савез Аустралије га је претходно обавестио да је испунио услов за медицинско изузеће од вакцинисања против САРС-ЦоВ-2 типа коронавируса, он је попунио формуларе и добио дозволу да се укрца у авион у Дубаију, али је по слетању најпре задржан на аеродрому, а онда му је изречена мера одузимања визе, што за собом повлачи депортацију.

Како се Новак жалио на ту одлуку, те није желео да се првим летом истог авио-превозника врати у град из ког је полетео ка Аустралији, одведен је у имиграциони хотел на ободу Мелбурна, где и даље чека судску одлуку о жалби.

То суђење је заказано за, посматрано по средњеевропском времену, на преласку из недеље у понедељак (и моћи ћете да га пратите уживо на порталу “Новости”), али су аустралијски медији пред то сучељавање аргумената објавили нешто врло интересантно.

Наиме, како пише “Сиднеј морнинг хералд”, могуће је да министар унутрашњих послова, чак и после ослобађајуће пресуде, депортује Ђоковића из Аустралије.

Ево како гласи тај део текста новинарке Сангите Пилаи:

“Ако Ђоковић изгуби на суду, чека га депортација. Али, чак и ако победи, његова стаза ка Аустралијан опену могла би да не буде баш чиста.

Наиме, уколико првобитна одлука да му се одузме виза буде проглашена неважећом, министар унутрашњих послова ће моћи да користи све моћи које му пружа Акт о миграцијама да би опет отказао ту визу. Ово би, заправо, био ‘други угриз трешње’, а ако би се тај други покушај одузимања визе спровео без грешке, Ђоковића би чекала депортација. Да би био потпуно безбедан, Новак би морао да докаже да нису постојале рационалне основе у околностима које су довеле до првобитног отказивања визе.

То је, међутим, много теже управо због огромних могућности министра када се ради о отказивањима визе. У члану 116, став е) поменутог Акта (о миграцијама), предвиђено је да Министар има могућност да било којој особи откаже визу ако њено присуство ‘може’ да представља ризик ‘за здравље, безбедност и добар поредак у аустралијској заједници’. Чињеница да Ђоковић нема доказ о вакцинацији могла би да буде довољна да министар, управо користећи постојећу правну могућност, реши да му откаже визу (без обзира на исход суђења)”, наводи новинарка “Сиднеј морнинг хералда”.

Извор: Новости