in

Украјински званичник: Летелица која је пала у Загреб није наша (ВИДЕО)

Истовремено, поједини хрватски медији пишу да је вероватно реч о паду украјинског извиђачког дрона „Ту-141 Стриж“, а стручњак за војну авијацију Тајлер Рогавеј каже да се ради о извиђачком дрону који изгледа као ракета.

„Прилично фасцинантан комад из совјетске ере. Али, Украјинци су је унапредили током руског освајања Крима 2014. године. Реално, ова летелица је више крстарећа ракета него традиционална беспилотна летелица“, написао је он за „Тхе Дриве“.

Због неидентификоване летелице која је пала у зони Јаруна, затворен је прилаз том подручју Загреба.

Полицијски службеници и даље спроводе увиђај, док је полиција грађанима упутила апел да путем друштвених мрежа не деле снимке или фотографије с места догађаја.

Из хрватског Министарства унутрашњих послова наводе да су на адреси Јарунска бб пронашли кратер, док су у широј зони пронашли два падобрана са којима се, како се наводи, нису спустили људи.

Полицијска загребачка управа саопштила је да је примила више дојава грађана да су на ширем подручју Јаруна осетили детонацију којој је претходио пад објекта из ваздуха, преноси Јутарњи лист.

Лице места је обезбеђено и у току је увиђај. За сада полиција нема дојава о повређеним особама на подручју шире зоне места догађаја.

Оштећено је неколико паркираних возила. Очевици су рекли како је нешто с неба пало у земљу, а те дојаве су око три сата иза поноћи потврдили из полиције.

Украјински званичник: Летелица која је пала у Загреб није наша

Саветник украјинског министра одбране Маркијан Лубкјивски изјавио је за „Јутарњи.хр“ да летелица која је пала синоћ у Загребу није украјинска.

Он је, такође, рекао да се очекује званично саопштење украјинског министарства спољних послова у сарадњи са главним стожером украјинске војске.

Лубкјивски је исто тако замолио хрватске партнере да спроведу истрагу како би се открило коме летелица припада и како се могла наћи изнад Загреба, те пасти у тај град.

Хрватска влада је саопштила раније данас да је на подручју Јаруна у Загребу пала беспилотна летелица војног типа која је у хрватски ваздушни простор ушла из ваздушног простора Мађарске, а премијер Пленковић је саопштио да је реч о летелици руске производње.

„Према ономе што сада имамо као информацију, реч је о летелици руске производње. Не зна се је ли била у поседу руске или украјинске војске“, навео је Пленковић.

Раније данас су поједини хрватски медији пренели да је могуће да је реч о паду украјинског извиђачког дрона „Ту-141 Стриж“.

Пленковић:Летелица која је пала у Загреб руске производње

Хрватска влада данас је саопштила да је на подручју Јаруна у Загребу пала безпилотна летелица војног типа која је у хрватски ваздушни простор ушла из ваздушног простора Мађарске, а премијер Пленковић је саопштио да је реч о летелици руске производње.

„Све надлежне службе укључене су одмах по уочењу пада безпосадне летелице војног типа која је, према досад прикупљеним подацима, у хрватски ваздушни простор ушла из смера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на сат на висини од 1.300 метара“, прецизира се у саопштењу, преноси Хина.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који се тренутно налази у Паризу на састанку ЕУ лидера о стању у Украјини, обратио се данас јавности, наводећи да је реч о летелици руске производње.

„Према ономе што сада имамо као информацију, реч је о летелици руске производње. Не зна се је ли била у поседу руске или украјинске војске“, навео је Пленковић.

„Зна се да је дошла у Хрватску из правца Мађарске, а у Мађарску из правца Румуније. Знамо да је летела неколико минута изнад Хрватске и срушила се у Загребу. Добро је што нема повређених и пала је на део који није ни кућа ни зграда. Надлежне службе обављају истрагу“, рекао је хрватски премијер.

Он је додао да је Хрватска контактирала украјинску страну у вези информација о томе како је та летелица дошла чак до Загреба, преноси Indeh.hr.

Милановић о паду беспилотне летелице:Озбиљан инцидент

Хрватски председник Зоран Милановић, поводом пада беспилотне летелице синоћ у Загребу, оценио је да је то озбиљан инцидент.

„Знамо какав је објект долетео. Летео је изнад Мађарске преко 40 минута, у хрватском простору летео је мање од седам минута. Ово је озбиљан инцидент“, рекао је Милановић на ванредној конференцији за новинаре.

Како је могуће, упитао се он, да „једна несофистицирана летелица проведе више од сат времена изнад чланице НАТО-а и да нико то не примећује“.

„Како ствари засад стоје, летелица је долетела из простора Украјине, срушила се изнад Загреба кад је остала без горива“, рекао је Милановић.

Хрватски председника је позвао грађане да буду мирни.

„Процењујемо да ово није усмерено против Хрватске. Одређене процедуралне ствари морамо испитати, како је до овог дошло а да летелица величине авиона није срушена на путу од Украјине до Загреба“, рекао је Милановић, преноси Index.hr.

„Тренутно је предмет озбиљне истраге како је могуће да ово нико није приметио. Питање је да ли је Хрватска с овим нивоом одбране могла ишта да уради. Летелица је била врло кратко у нашем ваздушном простору. Назвао сам јутрос премијера“, рекао је Милановић.

Он је додао да ће се чињенице утврђивати и да су у истрагу укључене војне службе.