in

Власт и опозиција у Српској јединствени:Прво повлачење Инцковог закона, па онда деблокада институција

Повратак кадрова из Републике Српске у заједничке институције БиХ, одакле су се повукли на основу јединствене одлуке НСРС, после доношења поменутог тзв. Инцковог закона, била је једна од тема разговора председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика прошле седмице у Београду.

Вучић је тада замолио да надлежни органи Републике Српске размотре повратак у заједничке институције одакле би се борили за интересе Српске.

О Вучићевој молби ће бити, како је најављено, одржане консултације, а коначну одлуку донеће НСРС.

„Водимо одговорну политику. Разматраћемо све алтернативе“, рекао је Додик тим поводом.

Рекао је такође да је за повратак у заједничке институције БиХ најпре требало решити питање тзв. Инцковог закона.

Како је јуче изјавио председник парламента Републике Српске Недељко Чубриловић на адресу НСРС још није стигао захтев за одржавање седнице, али је најављено да се она може очекивати почетком фебруара.

„Разлог због којих су представници из Републике Српске одлучили да не учествују у раду заједничких институција нису престали. Инцков закон је још увек на снази и док се он не повуче мислим да представници из Српске на нивоу заједничких институција не треба да учествују“, рекао је и шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Душко Ивић, пренела је РТРС.