in

ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА ДОНЕО ВИШЕ ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА! Ево шта Србија може да очекује!

Остварена цена за испоруке Руског гаса Србији за првих сест месеци 2022. по цени од $270/1000m3 представља велики успех за нашу земљу

Ово посебно кад се узму у обзир тренутна несташица овог енергента у Европи, тржишне околности на Европским берзама гаса, као и висок степен флексибилности у повлачењу количина који је обезбедила наша страна.

Наиме, на референтној Европској берзи (Ротердамски ТТФ) за првих шест месеци 2022. данас су затваране трговачке трансакције по цени од EUR 68.77/MWh, то јест $812/1000m3. Берзе су посебно осетљиве на прва три месеца 2022: на ТТФ су се за период јануар – март данас затварале трансакције на невероватних EUR 91.5/MWh, то јест $1080/1000m3. Овде је важно напоменути да се овако исказане цене односе на испоруку ФИКСНИХ количина, у уједначеном дијаграму испоруке током уговорног периода.

Насупрот томе, уговорених $270/1000m3 представља вансеријски добар посао за нашу земљу. Посебно кад се узме у обзир да Србија има висок степен флексибилности у повлачењу уговорених количина – може оптимално да их димензионише у складу са својим реалним потребама. Ове ће одредити укупан енргетски биланс земље у наредним месецима: обим потражње за енергентима у складу са оштрином зиме, али и степеном падавина и хидролошким приликама. Познаваоци прилика објашњавају да се овакве опционалности додатно наплаћују и до 40% уговорене цене.

Економска димензија овог успеха говори сама за себе. Наша страна је издејствовала снабдевање гасом по цени која је читавих $542/1000m3 испод тржишне цене. Када се узме у обзир да се Србији по овом аранжману дозвољава да повуче цца 2 милијарде метара кубних, долазимо до фантастичне цифре од безмало ЕУР 1,1 милијарде која за нашу страну представља уштеду, а за Руску пропуштену добит.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс