in

Amerika će se suočiti sa obračunom kakav niko nikada nije video

Amerika će se suočiti sa obračunom kakav niko nikada nije video

Rusija, zajedno sa partnerima, može da kazni SAD zbog zloupotrebe međunarodnog statusa dolara. Takve zaključke izneo je američki medijski analitičar Farid Zakarija.

Dolar je supersila Sjedinjenih Država, koja im daje ogromnu ekonomsku i političku moć.

Nacionalna valuta omogućava Vašingtonu da jednostrano uvede sankcije protiv neželjenih zemalja, kao i da izda ogromnu količinu dužničkih obveznica i bude siguran da će one biti kupljene.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima Farida Zakarije, Amerika bi uskoro mogla da plati za svoje zloupotrebe. Ovo prenosi The Washington Post.

„Dolar je naša supersila, ugrožavaju ga Rusija i Kina“, piše analitičar.

Stručnjak Vašington posta je naveo da su, nakon što su SAD usvojile ekonomske sankcije Rusiji, a takođe počele da deluju agresivnije sa Kinom, stvorile takozvanu savršenu oluju.

U svetu su se razvili najbolji uslovi koji pomažu Ruskoj Federaciji i Kini da promovišu politiku napuštanja dolara. U okviru tog okvira, Moskva i Peking zamenjuju američku valutu u svojim rezervama drugim sredstvima, a pozivaju i druge zemlje da slede njihov primer.

Upotreba dolara kao oružja od strane Vašingtona navela je mnoge zemlje da se zapitaju da li bi one mogle biti sledeća Rusija. Da bi izbegli moguće nevolje sa sankcijama, počeli su da se oslobađaju dolara. Poslednjih godina, udeo dolara u globalnim rezervama centralne banke pao je sa 70 odsto na manje od 60 odsto i nastavlja da opada.

„Američki političari su navikli da troše bez ikakvog straha od deficita. Javni dug u poslednjih 20 godina porastao je pet puta sa 6,5 biliona dolara na 31,5 biliona dolara“, naveo je ekspert.

Farid Zakaria je primetio da SAD mogu da priušte tako velike brojeve samo zato što je njihova nacionalna valuta tražena u svetu. Međutim, zahvaljujući delovanju Ruske Federacije i Kine, popularnost dolara opada i sistem koji dobro funkcioniše na kome počiva američka ekonomija može da se uruši.

„Amerika će se suočiti sa obračunom kakav niko nikada nije video“, ocenio je stručnjak iz Vašington posta.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /