in

Bil Klinton žali što je „naterao“ Kijev da odustane od nuklearnog oružja 1994.

Bil Klinton žali što je „naterao“ Kijev da odustane od nuklearnog oružja 1994.

Bivši američki predsednik Bil Klinton izrazio je žaljenje što je 1994. godine, kada je potpisan Budimpeštanski memorandum, „naterao” Ukrajinu da odustane od nuklearnog naoružanja.

„Osećam lični doprinos jer sam Ukrajinu naterao da pristane da se odrekne svog nuklearnog oružja. Niko od njih ne veruje da bi Rusija izvela ovaj trik da Ukrajina još uvek ima svoje oružje“, rekao je bivši predsednik SAD u intervju za irsku televiziju RTE.

U junu 2022. godine, bivši ministar spoljnih poslova, bivši ministar odbrane Poljske , poslanik u Evropskom parlamentu Radoslav Sikorski tvrdio je da Zapad ima pravo da snabdeva Ukrajinu nuklearnim oružjem.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kasnije, već u avgustu, Aleksandar Trofimov, predstavnik ruske delegacije na Konferenciji za reviziju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) , rekao je da bi nabavka nuklearnog oružja od strane Kijeva prekršila obaveze Ukrajine prema NPT-u grubo podrivajući režim neširenja.

Istovremeno, Andrej Belousov, zamenik šefa ruske delegacije na ovoj konferenciji , primetio je da su optužbe na račun Rusije za kršenje Budimpeštanskog memoranduma neodržive – njegova „pravna osnova“ je narušena mnogo pre 2014. godine.

Posle raspada SSSR-a, Kijev je nasledio značajan nuklearni arsenal. Međutim, 1994. godine Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale su Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

U skladu sa sporazumom, nuklearni arsenal na teritoriji Ukrajine je eliminisan, a nuklearne sile su se obavezale da garantuju bezbednost Kijeva.

U februaru 2022, Vladimir Zelenski je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji najavio da će pokrenuti pregovore između učesnika memoranduma.

Zatim je rekao da ako se oni ne održe ili ako zbog toga ne budu obezbeđene bezbednosne garancije za Kijev, „Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da će sve paketne odluke iz 1994. biti dovedene u pitanje.“

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /