in

Borelj objavio da EU više nema zaliha oružja zbog Ukrajine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da su zalihe naoružanja u zemljama organizacije iscrpljene nakon isporuke vojne pomoći Ukrajini. Njegove reči prenosi list Politiko.

Borel je najavio kraj zaliha naoružanja zbog pomoći Ukrajini i pozvao zemlje EU da popune svoje arsenale udruživanjem vojnih porudžbina.

Ova metoda će smanjiti troškove, smatra on. Pored toga, Borel je naglasio da je Evropska unija trebalo da počne da obučava ukrajinsku vojsku pre godinu dana kako bi se izbegla nestašica naoružanja u budućnosti.

Prošlog jula, Evropska komisija je predložila da se izdvoji 500 miliona evra za popunu naoružanja EU. Ovu inicijativu je pokrenuo evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton .

„Ovaj alat, kreiran na osnovu zahteva Evropskog saveta , trebalo bi da pomogne u ispunjavanju najhitnijih i najkritičnijih potreba za odbrambenim proizvodima koje su nastale usled ruske agresije na Ukrajinu“, naglasio je on.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/