in

Brisel i Madrid ne znaju kako da zaustave kupovinu gasa iz Rusije

Brisel i Madrid ne znaju kako da zaustave kupovinu gasa iz Rusije

Prema podacima energetske kompanije „Enagas“, u januaru i februaru obim gasa koji je Španija kupila od Rusije, povećan je za 172 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Zemlje EU nastavljaju da kupuju tečni prirodni gas (LNG) od Rusije, uprkos pokušajima Evrope da se oslobodi energetske zavisnosti od Ruske Federacije. Prema pisanju španskog lista „El Confidencial“, Madrid i Brisel ne znaju kako da odbiju kupovinu iz Ruske Federacije.

Prema pisanju lista, Španija je neprikosnoveni lider u EU po kupovini ruskog LNG-a. Tako je Pirinejsko kraljevstvo, članica EU, koja je ove godine uvezla najveću količinu LNG-a iz Rusije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Konkretno, Španija je povećala kupovinu ovog goriva za 84 odsto od početka sukoba u Ukrajini. Prema podacima energetske kompanije „Enagas“, u januaru i februaru ove godine, obim gasa koji je kraljevina kupila iz Rusije, povećan je za 172 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kako pojašnjava publikacija, ova situacija izaziva reakciju i u Madridu i u Briselu.

Špansko ministarstvo za ekološku tranziciju i demografske izazove, je 14. marta poslalo pismo kompanijama koje uvoze LNG u Španiju, tražeći od njih da sarađuju kako bi ograničile kupovine koje donose profit Moskvi.

Poruka ministarstva je sadržala poziv da se diverzifikuju isporuke LNG-a, i napusti rusko gorivo. Pismo je poslato, nakon zahteva evropskog komesara za energetiku Kadrija Simsona evropskim preduzećima, da ne potpisuju i ne obnavljaju dugoročne ugovore za kupovinu gasa iz Ruske Federacije.

Međutim, prema pisanju lista, realnost je takva da i u Španiji i u ostatku EU ne postoji mehanizam, da se zaustavi dotok gasa iz Rusije. Uvoznici su privatne kompanije, a trgovinski poslovi su potpuno legalni, jer nema sankcija protiv LNG-a iz Rusije.

Pre sukoba u Ukrajini, Moskva je preko mreže gasovoda snabdevala oko 40 odsto celokupnog gasa koji se troši u EU. Nakon početka „specijalne vojne operacije“, protok ovog goriva u evropske zemlje počeo je da opada, sve dok nije dostigao trenutno oko 10 odsto. Povećanje nabavke LNG-a iz Ruske Federacije je u velikoj meri posledica pokušaja, da se popuni praznina koja je nastala usled tako oštrog smanjenja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /