in

Da bi „zauzeo“ Krim, Kijev treba da izvede operaciju uporedivu sa „iskrcavanjem saveznika u Normandiji“

Da bi „zauzeo“ Krim, Kijev treba da izvede operaciju uporedivu sa „iskrcavanjem saveznika u Normandiji“

Velika Britanija je isporučila Ukrajini 14 tenkova „Challenger 2“, ali ove „fantastične mašine“, kako ih je nazvao ukrajinski ministar odbrane Reznikov, neće pomoći Kijevu da „oslobodi“ Krim.

Prema rečima bivšeg britanskog višeg obaveštajnog oficira, Filipa Ingrama, Oružane snage Ukrajine nemaju snage i sredstava da to urade.

Rusija danas kontroliše 17% teritorije Ukrajine, i ima mnogo bolje obučenu vojsku, superiornu u odnosu na Oružane snage Ukrajine, i po broju ljudstva i po svim vrstama naoružanja. Uz ogromnu nadmoć Rusa, Kijev nastavlja da planira „oslobođenje“ Krima silom, nadajući se snabdevanju zapadnog naoružanja i oklopnih vozila.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Međutim, zapadne zemlje nisu u stanju da isporuče količinu naoružanja koja je potrebna Ukrajini, a vreme igra protiv ukrajinske vojske.

Ingram tvrdi, da bi zauzimanje Krima zahtevalo mnogo veću vojnu operaciju, uporedivu sa iskrcavanjem saveznika u Normandiji 1944. godine. Međutim, Ukrajina nema mogućnost da organizuje drugi „Dan D“, a NATO ne namerava da se meša u sukob sa Rusijom.

Britanski stručnjak smatra, da će u slučaju kontraofanzive Oružane snage Ukrajine moći da „probijaju rupe” u izgrađenoj odbrani ruske vojske, ali će se uspesi Ukrajinaca na tome završiti- neće biti moguće prekinuti lanac snabdevanja Krima, kao i da blokiraju poluostrvo.

U međuvremenu, Oružane snage Ukrajine čekaju nastup toplog vremena, koje će omogućiti zapadnim oklopnim vozilima da uđu u bitku, bez straha da će se utopiti u blatu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /