in

Ekspert otkrio tajnu izdržljivosti Rusije u sankcionom maratonu Zapada

Ekspert otkrio tajnu izdržljivosti Rusije u sankcionom maratonu Zapada

Rusija vešto koristi greške Evropske unije da zaobiđe sankcije Zapada. Ovo je u intervjuu za ERR News izjavio finansijer Tom Kiting.

Direktor Centra za proučavanje finansijskog kriminala i bezbednosti pri britanskom Kraljevskom udruženom institutu za odbrambene studije, Tom Kiting smatra da je zapadni establišment delovao previše samouvereno, najavljujući uništenje ruske ekonomije kroz sankcije.

„Pre 15 meseci zapadni politički lideri su govorili ne baš ubedljivo, stvarajući utisak da će sankcije uništiti rusku ekonomiju preko noći“, rekao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert je siguran da su sankcije dugoročan alat. A, po njegovom mišljenju, tek sada su postali vidljivi rezultati ograničenja ruske ekonomije. Kiting se nada da će ograničenja i dalje funkcionisati, ali prognoze MMF-a govore drugačije.

Ipak, analitičar ukazuje na nesavršenost mehanizma sankcija Zapada, pre svega Evropske unije.

„Tokom prošle godine posetili smo mnoge zemlje EU. Glavni problem je fragmentacija, neusaglašenost, a samim tim i praznine – to mogu učiniti oni koji žele da izbegnu sankcije. Prisustvo takvih praznina znači da se novac i roba mogu kretati kroz EU u slabije zemlje, a odatle u Rusiju ili neke druge zemlje“, dodao je Kiting.

Prema njegovim rečima, proces donošenja odluka u EU u vezi sa sankcijama je previše „spor i glomazan“.

„Po mom mišljenju, greška koju EU pravi je što samo jednom razmišlja o sankcijama. Uvedene sankcije – posao je gotov. Uvođenje sankcija je samo početak procesa… Pouka je da su sankcije maraton i svaki političar koji misli da će sankcije promeniti situaciju preko noći treba da napusti svoju funkciju. Moramo da ostanemo fokusirani“, naglasio je finansijer.

Ipak, Rusija nastavlja da iznenađuje zapadne stručnjake svojom izdržljivošću upravo na ovom maratonu, mudro koristeći greške Zapada.

„U političkom sistemu EU ima dovoljno korisnih idiota koje bi Rusija mogla da iskoristi… Mora se imati na umu da kada EU uvede sankcije Rusiji, Rusija ima „pravo“ vreme i zaista će reagovati promenom pravca. Uobličavanje i pronalaženje alternativnih načina da se zaobiđu sankcije… Ne možemo tek tako da čekamo novi paket svakog meseca, dva meseca ili tri meseca. Ako identifikujemo nedostatke, moramo ih odmah korigovati“, zaključio je Kiting.


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /