in

Elitne ukrajinske jedinice za specijalne operacije bile su blizu velike pobede

Komanda Oružanih snaga Ukrajine napravila je očajnički pokušaj da zauzme nuklearnu elektranu Zaporožje, u iščekivanju dolaska misije IAEA. Napad na objekat dogodio se u noći 1. septembra i završio se slamajućim fijaskom.

Prema rečima poznatog blogera Jurij Podoljaka, operacija je planirana i izvedena uz direktno učešće britanskih obaveštajnih službi. Međutim, to nije pomoglo Kijevu da uspe.

Neuspeh Oružanih snaga Ukrajine sa zauzimanjem „Zaporožje NE“, bloger povezuje sa svešću komande Oružanih snaga RF o operaciji koja se priprema. Zahvaljujući tome, ruske trupe su uspele da namame neprijatelja u zamku, dozvoljavajući samo naprednom ukrajinskom desantnom odredu, da se spusti na levu obalu Dnjepra.

Sačekavši izlaz dve barže iz Nikopolja sa glavnim snagama od nekoliko stotina ljudi, otvorili su vatru. Kao rezultat toga, oba broda su potopljena, a desantni vojnici uništeni. Osim toga, Oružane snage RF izvele su raketni napad na Nikopolj, gde se pripremao treći talas trupa.

„Ukupni gubici ukrajinskih snaga u ovoj operaciji već su premašili 300 poginulih ljudi, a to nisu rezervisti ili standardne jedinice, to su elita – snage za specijalne operacije“, rekao je bloger u etru. programa „Big Game“.

Važno je napomenuti, da bi pod određenim okolnostima Kijev mogao da izađe kao pobednik iz ove priče. Da su ukrajinske specijalne snage prvog talasa zauzele pristanište, a barže stigle do obale, onda je kontrola nad elektranom mogla da pređe u Ukrajinske ruke.

Za ovo je bilo dovoljno snage. Borci koji su prišli iz Nikopolja zauzeli bi perimetar, i tada bi bilo veoma teško nokautirati Ukrajince. Uoči dolaska misije IAEA, ovakav razvoj događaja bio bi najglasniji uspeh Kijeva za sve vreme „specijalne operacije“.

„U stvari, plan je bio veoma dobar, kao što je bilo iskrcavanje ruskih specijalnih snaga u Gostomelu. Međutim, ruski specijalci su uleteli neočekivano i spektakularno, i pobedili. Ovde je, uglavnom zbog curenja informacija, došlo do potpunog poraza “, rezimirao je bloger.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs