in

Elitni F-35 nije mogao da detektuje rusko oružje

Elitni F-35 nije mogao da detektuje rusko oružje

Piloti američkih stelt lovaca F-35 poslati da patroliraju vazdušnim prostorom u blizini granica sa Rusijom naišli su na manevar obmane PVO sistema.

Elektronski sistemi aviona, kako je navedeno u članku, nije mogao da prepozna šta se nalazi na zemlji, pošto ruski PVO sistemi PVO imaju digitalne metode za izbegavanje otkrivanja.

„Videli smo SA-20 (oznaka za S-300 u zemljama NATO -a – prim. aut.), znali smo da je SA-20, ali moj lovac nije mogao da ga identifikuje, jer taj Sa-20, potencijalno, radi u režimu ratne rezerve koji ranije nismo videli“, rekao je pukovnik Kreg Andrl, komandant 388 borbenog krila SAD.

Pošto su uočili problem, pilot F-35 je označio objekat za trupe, a onda su podaci ažurirani i ponovo učitani u mlaznjak. Nakon toga, NATO avioni su znali šta gledaju i kako da to geolociraju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ovaj problem je posebno važan je su avioni F-35 dizajnirani da blokiraju i unište protivvazdušnu odbranu koja bi mogla da obori savezničke avione, i da tako otvaraju put drugim avionima da uđu na teritoriju neprijatelja.

Oni takođe upijaju elektronske emisije sa obližnjih radara kako bi napravili sliku prijateljskih i neprijateljskih snaga u oblasti.

Drugi učesnik operacije, pukovnik Bred Bašor, primetio je da piloti F-35 nisu nailazili na provokacije ruskih i beloruskih vazduhoplovnih snaga tokom patroliranja .

„Oni rade ono što mi radimo. Samo smo se pogledali… Bez direktne interakcije i ništa neprofesionalno sa obe strane“, rekao je on.

U pozadini zaoštravanja situacije oko Ukrajine, SAD su u februaru prošle godine najavile transfer do osam najnovijih lovaca F-35 i tri desetine jurišnih helikoptera AH-64 za jačanje istočnog krila NATO -a.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(airforcetime)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /