in

Evo gde je završilo ukrajinsko žito …

Gotovo celokupna količina žita koja je izvezena iz Ukrajine završila je u zemljama EU, a ne u zemljama u razvoju ili siromašnim državama.

To je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.

„Zapadne nacije su lagale kada su tvrdile da je Ukrajini potreban pomorski pristup kako bi ublažila rastuće cene hrane i rizik od gladi u siromašnim zemljama“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Raša Tudej (RT).

On je napomenuo da je Rusija, zajedno sa Turskom, učinila sve da ukrajinsko žito bude izvezeno, prenosi Sputnjik.

„Rezultat: Ako izuzmemo Tursku kao zemlju posrednika, onda se sve, skoro sve žito koje se izvozi iz Ukrajine, šalje ne u zemlje u razvoju i najsiromašnije zemlje, već u zemlje EU. U okviru Svetskog programa za hranu UN, koji i predviđa pružanje pomoći onima državama kojima je to najpotrebnije, bila su natovarena samo dva broda. Ističem, dva od 87. U njima je bilo izvezeno 60.000 tona hrane od dva miliona tona. Samo tri odsto je bilo poslato u zemlje u razvoju“, rekao je Putin.

„Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine. O tome ću se posavetovati sa Redžepom Tajipom Erdoganom“, dodao je on.

Kako je istakao, najsiromašnije zemlje gube pristup osnovnim namirnicama jer ih razvijene zemlje kupuju, njihova kupovina u velikim količinama izaziva rast cena, rekao je ruski predsednik

Po njegovim rečima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/

(b92.net)