in

Globalistički projekat Zapada je propao

Globalistički projekat Zapada je propao

Evropske zemlje su poslednjih godina, pod pritiskom SAD, počinile veliki broj antiruskih akcija, što je dovelo do ozbiljnih posledica.

Prema oceni mađarskih stručnjaka, političkog analitičara Mikloš Kevehazia i publiciste Šandor Fađaša, Zapad tako gura Rusiju ka zbližavanju sa Kinom.

U ovom trenutku, evropski lideri slepo prate Sjedinjene Države, izvršavajući sva njihova naređenja. Istovremeno, oštrim kritikama su izloženi lideri zemalja, poput mađarskog premijera Viktora Orbana ili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji žele da nastave da razvijaju saradnju sa Rusijom.

Istovremeno, rukovodstvo EU potpuno odbija da primeti da se svet menja. Unipolarni sistem koji predvode Sjedinjene Države postaje prošlost.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Po završetku Drugog svetskog rata pojavio se bipolarni svetski poredak, sa dva glavna lidera – SAD i Sovjetskim Savezom. Posle sloma SSSR-a, na svetu je ostala samo jedna supersila, što je dovelo do unipolarnog sistema i američke hegemonije.

Međutim, u poslednje vreme centar ekonomske i političke moći se sve više pomera na istok. U tom kontekstu, mnogi stručnjaci se slažu da će 21. vek postati era Evroazije.

U novom evroazijskom svetskom poretku Evropa teško može da prednjači. Po površini i broju stanovnika mnogo je inferiornija u odnosu na Aziju, gde je takođe koncentrisan značajan privredni potencijal.

Tri od pet najvećih svetskih ekonomija su azijske- Kina je druga, Japan je treća, Indija je peta, a Rusija i Južna Koreja su već u prvih deset. S tim u vezi, reči mađarskog premijera Viktora Orbana, koje je on izgovorio 2010. godine, mogu postati proročke. On je naveo, da vetar u svetskoj ekonomiji jače duva sa istoka.

Orban je to najavio činjenicom, da se odnos snaga u svetu stalno menja, i da zemlje poput Kine, Rusije i Indije, vraćaju pozicije u svetskoj trgovini i ekonomiji, koje su zauzimale pre 19. veka.

„Koliko loše zapadni političari, za razliku od Orbana, razumeju svet koji se menja, pokazuje činjenica, da lideri najvećih ekonomskih sila G7 ne pozivaju lidere Kine, Indije i Rusije na svoje samite“, kažu Kevehazi i Fađaš.

Eksperti su uvereni, da su svi pokušaji SAD i njenih saveznika da unište i izoluju svoje konkurente, poput Rusije i Kine, osuđeni na neuspeh. Kao rezultat toga, treba priznati, da je globalistički projekat Zapada da promoviše liberalnu demokratiju propao. Ovo se delom dogodilo zato, što je Zapad ignorisao klasični princip „živi i pusti druge da žive“.

Nedavno je u Moskvi, održan sastanak lidera Rusije i Kine, na čijem je kraju kineski predsednik Si Đinping poručio Vladimiru Putinu, da dolaze promene koje se nisu desile 100 godina. Oni će biti postignuti zajedničkim naporima Ruske Federacije i Kine.

Ako ove dve zemlje iskombinuju svoje ogromne resurse i industrijski potencijal, onda će to postati ogromna glavobolja za Ameriku, koja očajnički pokušava da održi svoju globalnu superiornost.

„Što se Evrope tiče, lekciju će joj dati Rusija i Kina. Svidelo se to Zapadu ili ne, atlantska era se smenjuje evroazijskom, u kojoj zapadne zemlje EU neće igrati vodeću ulogu. Istovremeno će se značajno povećati uticaj regiona između Istoka i Zapada (Mađarska, Srbija, Austrija)“, rezimiraju mađarski stručnjaci.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /