in

Juškov otkrio sledeći korak Rusije u naftnom ratu sa Zapadom

Juškov otkrio sledeći korak Rusije u naftnom ratu sa Zapadom

Rusija je ušla u drugu fazu naftnog rata sa Zapadom. O tome je u izjavi za ruske medije govorio ekonomista, Igor Juškov.

Rusija je u potpunosti preusmerila zalihe nafte, koje su pale zbog embarga SAD i EU. Nije bilo smanjenja prodaje, jer sada izvoz ide u zemlje Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka, rekao je ruski ministar energetike, Nikolaj Šulginov. On je dodao, da su samo isporuke u Indiju prošle godine porasle 22 puta.

Istovremeno, Zapad je pokušao da poremeti rusku trgovinu naftom- od 5. decembra 2022. Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU, uvele su za nju ograničenje cene tokom transporta morem, na nivo od 60 dolara po barelu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako primećuje Juškov, vodeći ekspert Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, čak i pod takvim uslovima, Moskva je mogla ne samo da zadrži obim izvoza, već ih čak i poveća, što očigledno niko nije očekivao.

„Uspeli smo da razvijemo obim izvoza prilično brzo. Povlačenje, kada su poslednje sankcije stupile na snagu 5. decembra, trajalo je nekoliko nedelja. Zatim smo u januaru obnovili izvoz, a do kraja februara je čak došlo do povećanja obima isporuka. Brzo su se vratili na one pokazatelje, koji su bili i pre uvođenja sankcija“, rekao je Juškov.

Međutim, treba napomenuti, da je za tako oštar preokret Rusija morala privremeno da žrtvuje prihode od prodaje goriva. Moskva je počela da daje impresivne popuste, kako bi osvojila nova tržišta i izbacila stare dobavljače. Ovo je urađeno u najkraćem mogućem roku.

„Naša ponuda je bila privlačnija i počeli su da kupuju od nas“, objašnjava stručnjak.

Prema mišljenju ekonomiste, Rusija je već prešla u drugu fazu u naftnom ratu sa Zapadom, a sledeći korak za Rusku Federaciju biće vraćanje prihoda pre sankcija. Moskva to radi na dva načina.

Prvi je postepeno smanjenje popusta na rusku naftu.

„Sada, u drugoj fazi, pokušavamo da smanjimo iznos ovog popusta. U monetarnom smislu, sada se nastavlja period oporavka izvoza. Naš zadatak je da povećamo marginalnost izvoza. Do kraja 2023. popust će se postepeno smanjivati. Mislim da će taj period trajati mnogo meseci. Da vidimo šta će se dešavati na tržištima“, objašnjava Juškov.

Drugi način se odnosi na troškove isporuke nafte. Rusija nastavlja da povećava broj tankera za naftu, jer, što je više ovih plovila angažovano na transportu „crnog zlata“, to je cena njihovog transporta niža, što povećava maržu celokupnog izvoza nafte.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /