in

Kako je Putin sprečio Zapad da “ide do kraja” u sukobu u Ukrajini

Kako je Putin sprečio Zapad da “ide do kraja” u sukobu u Ukrajini

Ruski lider odlukom da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji sprečio SAD i Evropsku uniju da „idu do kraja“ na temu snabdevanja Kijeva vojnom opremom, tvrdi stručnjak za Rusiju iz britanskog Četam hausa

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji pomogla je da se Zapad odvrati od pune podrške Ukrajini, sugeriše stručnjak za Rusiju u Četam hausu Kir Džajls.

„Rusija je već ‘upotrebila’ nuklearno oružje, uradila je to veoma uspešno, a da ga nije lansirala u pravom smislu te reči. Trgujući pretnjama o potencijalnim nuklearnim udarima efikasno je odvratila Zapad od pune podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije“, napisao je Džajls u članku za „Si-En-En“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, ruski lider je uspeo da uz pomoć ovog ozbiljnog argumenta spreči SAD i Evropsku uniju da „idu do kraja“ na temu snabdevanja Kijeva vojnom opremom.

Stručnjak iz britanskog tink-tenka naglasio je da je do sada Zapad trebalo da nauči da ne meša ono što je Putin rekao sa onim što je Rusija već uradila ili će uraditi. S tim u vezi, napisao je da Putinova odluka o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji nije bila nova već da joj je sada pridružen vremenski okvir koji ranije nije bio pominjan.

Džajls napominje da Putin nije najavio nikakve planove koji već nisu bili objavljeni sredinom 2022, te se poziva na intervju prvog čoveka Ruske Federacije, objavljen na ruskoj televiziji, gde je eksplicitno rekao da je ovo dugogodišnji plan „van konteksta“ najave Velike Britanije da u Ukrajinu pošalje tenkovsku municiju sa osiromašenim uranijumom.

Ekspert Četam hausa podsetio je i na dugotrajni ruski program raspoređivanja raketa „iskander“ duž baltičke obale u Kalinjingradu, a koji je tokom prethodne decenije izazivao novu uzbunu među zapadnim političarima svaki put kada je pomenut.

„Rusija je odavno naučila da pominjanja vojnih raspoređivanja ne moraju da budu nova da bi bila efikasna i da će stalno izazivati zadovoljavajući talas komentara s Kolektivnog zapada koji ima prekratko pamćenje da bi ih stavio u kontekst“, zaključio je Džajls u autorskom tekstu za „Si-En-En“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /