in

Kina izdaje zagonetno upozorenje UN nakon raspoređivanja nuklearnog oružja u Belorusiji

Kina izdaje zagonetno upozorenje UN nakon raspoređivanja nuklearnog oružja u Belorusiji

Kina je izdala zagonetno upozorenje ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio planove za raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja u Belorusiji, izjavio je britanski novinar Ričard Ešmor.

Vladimir Putin je pre nekoliko dana najavio skoro raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije, kao i izgradnju odgovarajuće infrastrukture tamo. Prema rečima Ričarda Ešmora, ubrzo nakon ove vesti, kineski predstavnik u UN Geng Šuang dao je veoma zagonetnu izjavu, objavljuje Daily Express.

Zagonetno upozorenje Kine

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN Geng Šuang rekao je da je nuklearno oružje „Damoklov mač koji visi nad našim glavama“. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je čovečanstvo danas bliže nego ikada trećem svetskom ratu, nagoveštavajući sve veću napetost u odnosima između zemalja NATO-a i Rusije. On je takođe pozvao sve strane da ostanu mirne.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autor Daily Express-a smatra da su reči kineskog diplomate prikriveno upozorenje i pokušaj da se spreči moguća nuklearna kriza. Istovremeno, Geng Šuang u svom obraćanju nije rekao kome je tačno upućen njegov apel, nije pomenuo ni Rusiju ni zemlje NATO-a. Istovremeno, treba razumeti da je Peking odbio da podrži Zapad u borbi protiv Rusije, ne želeći da joj uvede ekonomske sankcije.

„Ruski predsednik Putin i predsednik Kine Si Đinping održavaju bezgranično prijateljstvo uprkos krizi u Ukrajini, oba lidera izjavljuju solidarnost jedni sa drugima, pokazujući snagu pred Zapadom“, kaže Ričard Ešmor.


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /