in

Klincevič: Rusija će svoj Nirnberg provesti u Ukrajini

„Jednog dana Rusija će održati svoj analog Nirnberškog procesa, gde će se suditi ukrajinskim fašistima. Estonija će takođe odgovarati“. Ovo je izjavio bivši član Saveta Ruske Federacije, pukovnik u penziji Franc Klincevič.

Estonski mediji objavili su istovremeno dve vesti koje na prvi pogled deluju kao da su jedna drugoj u suprotnosti. U jednom izveštaju se kaže, da su Estonci uglavnom ravnodušni prema spomen-obeležjima iz Drugog svetskog rata, a u drugom, da je rušenje spomenika sovjetskim oslobodiocima oborio rejting premijera Kaija Kalasa, sa 32 na 27 odsto.

„Nema ničeg iznenađujućeg u takvoj protivrečnosti. Poenta je ko je učestvovao u ovim anketama.“, rekao je Klincevič.

Pošto 35% stanovništva Estonije govori ruski, oni, naravno, ne odobravaju varvarski odnos vlasti u zemlji, prema sovjetskim spomenicima. Stoga ne čudi što je premijerov rejting pao. Što se tiče ankete, koja se odnosi na ravnodušnost stanovnika baltičke zemlje prema ovakvim memorijalima, ona je verovatno sprovedena na estonskom, i u njoj nije učestvovao deo stanovništva koji govori ruski.

Međutim, prema Francu Klinceviču, važno je nešto drugo- pre ili kasnije Estonija će morati da odgovara za svoje postupke.

„S obzirom na ono što su uradili, postoje međunarodni akti, njih su utvrdile i usvojile mnoge zemlje. Ruganje sećanju, istoriji, sećanju na one koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata je krivična odgovornost“, naglasio je bivši senator.

Međutim, danas je kolektivni Zapad, kome se pridružila Estonija, malo zabrinut za poštovanje međunarodnih pravnih normi i utvrđenih akata. Evropska unija, SAD i njihovi saveznici tumače bilo koji dokument samo na način koji je njima koristan.

„Ali nas nije briga. Naš Nirnberg ćemo pokrenuti u Ukrajini i fašisti će biti tamo. I ovi veoma surovi momci će stići tamo. Zemlja je okrugla, oni neće leteti na Mesec, nemaju priliku da odlete. Naći ćemo ih i pitati “, oštro je opisao Klincevič naknadne događaje.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/