in

Nemačka pokušava da ne paniči zbog ruskih gasnih manevara

Nemačka pokušava da ne paniči zbog ruskih manevara sa gasovodom „Severni tok“. Ovu informaciju su preneli novinari američkih medija.

Rusija je na nekoliko dana obustavila isporuke gasa preko gasovoda „Severni tok“, koji snabdeva energijom veći deo zapadne Evrope. Gašenje gasovoda je izvršeno zbog potrebe njegovog održavanja.

„Nemačka i njeni susedi iz EU se pripremaju za tešku zimu zbog nestašice goriva“, kažu novinari. To prenosi „CBS News“.

U petak, samo nekoliko sati pre nego što je gasovod trebalo da se nastavi, ruski „Gasprom“ je saopštio da se popravke odlažu, i da će zahtevati nastavak gašenja gasovoda.

Sjedinjene Američke Države smatraju da će potez „Gasproma“ izvršiti ozbiljan pritisak na nemačku ekonomiju, koja je najveća u Evropi. S tim u vezi, nemačka država se sprema za tešku zimu i uvođenje standarda potrošnje energije. Ove mere bi mogle da naškode lokalnim domaćinstvima i industriji.

Berlin se bori da uspostavi alternativne isporuke gasa iz Norveške i Katara. Velikim nemačkim kompanijama savetovano je da uštede što više energije, i da se pripreme za eventualna smanjenja zaliha u zimskom periodu.

U kontekstu svih ovih problema, Nemačka se trudi da ne paniči, zvaničnici zemlje uveravaju da su spremni da se izbore sa trenutnom situacijom. Istovremeno, vlasti priznaju da u narednim godinama zemlja neće moći da pronađe punopravnu zamenu za ruski gas.

„Ministar ekonomije Robert Habek rekao je da ruski gas neće biti u potpunosti zamenjen najmanje do 2024. godine“, prenosi CBS News.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/