in

Nepovratno toneš, postao si nekonkurentan bez jeftinih energenata pa praviš kalkulacije kao da si neko i nešto …

Austrijski ekspert za istočnu Evropu Gerhard Mangot smatra da je opasnost od podele u EU realna i da će „ledeno doba“ s Rusijom trajati najmanje do 2030.godine.

Mangot kaže da do podela u EU može doći, kada su u pitanju sankcije, ukoliko, na primer, Mađarska uloži veto.

„Podela je moguća, ali trenutno nije izvesna. Veći problem od sankcija su razlike u vezi ratnih ciljeva Ukrajine. Pojedine zemlje žele da sve ruske trupe budu proterane iz Ukrajine, kao i sa Krima. Druge države, kao što su Nemačka i Francuska žele povratak status kvo-u pre 24.februara, kada je rat izbio. U tom scenariju bi Krim ostao anektiran Rusiji. Ta dva viđenja utiču i na isporuke naoružanja Evrope“; objasnio je on.

Upitan da li su brojne posete evropskih lidera Kijevu doneli nešto, rekao je da su one bile signal solidarnosti ukrajinskoj vladi i stanovništvu, ali je poneki državnih to činio i iz unutrašnjopolitičkih motiva.

Davanje statusa kandidata Ukrajini, prema Mangotu, donosi kratkočni efekat, koji daje nadu ukrajinskom stanovništvu i predstavlja samo simbolični gest.
„Međutim smatram tu odluku nesrećnom, jer pregovori neće moći početi mnogo godina, i trajaće veoma dugo. Tada će uslediti otrežnjenje i saznanje da put ka Evropi nije brzi put“, rekao je on za dnevnik „Kronen cajtung“.

Upitan za odnose EU i Rusije, Mangot je rekao da o tome Evropa nije jedinstvena.

„Nemački kancelar Olaf Šolc je, na primer, rekao da odbija posetu ruskog predsednika Vladimira Putina sve dok rat ne bude okončan po uslovima Ukrajine. To tako ne bi potpisale istočnoevropske države, koje ne žele da Putin ikada više stupi na evropsko tlo“, rekao je on.

Mangot je izrazio uverenje da će Putin ponovo izaći na izbore 2024.i da će njegov mandat trajati do 2030., te da će do tada biti nastavljeno „ledeno doba“ između EU i Rusije, odnosno će odnosi ostati zamrznuti.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/

(tanjug)