in

Nešto nije u redu, iza odluke OPEK stoji Kina ili neka druga sila

Nešto nije u redu, iza odluke OPEK stoji Kina ili neka druga sila

Odluka Rusije i ključnih zemalja OPEK+ da smanje proizvodnju nafte, pokazala je katastrofalan pad globalne moći Sjedinjenih Država. Ovo mišljenje je izneo ruski ekonomista, Mihail Hazin.

Rusija je produžila odluku o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte, za 500.000 barela dnevno do kraja godine. Inicijativu Ruske Federacije 2. aprila, neočekivano za mnoge, podržale su vodeće zemlje OPEK+. Prema Hazinu, situacija pokazuje, da zapadni projekat globalne kontrole ne ide tako dobro kako se čini.

Na prvi pogled, Sjedinjene Države se nose sa primoravanjem sveta da preduzme povoljne akcije za Amerikance- EU redovno isporučuje oružje Ukrajini, Turska je pristala da Finska i Švedska uđu u NATO, a nivo napetosti raste u Zakavkazju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ovo je priča koja vas tera na razmišljanje. Okupile su se zemlje OPEK+, sve potpuno nezavisne i strašno suverene, ali u isto vreme navikle da žive pod upravo ovom globalnom upravom – i odjednom donesu odluku koja je potpuno nesaglasna sa njihovim interesima. Sjedinjene Države su već izrazile nezadovoljstvo.

Postavlja se pitanje, da li postoji alternativni spoljni centar moći koji ih tera na ovakav način delovanja – možda je to na primer, Kina, ili možda neka vrsta zakulisnih radnji. Možda to takođe znači sistemski, i rekao bih, katastrofalan pad kontrole od strane Sjedinjenih Država“, kaže Hazin.

Ekonomista je naglasio, da dobrovoljna odluka zemalja OPEK+ znači pad globalne upravljivosti od strane Sjedinjenih Država. Brzina razaranja sistema zapadnog globalnog projekta se ubrzava, a svaka zemlja koja ima bar malo samostalnosti u spoljnoj politici pokušava da testira nove granice mogućeg.

Nakon Rusije, i Saudijska Arabija je odlučila da smanji proizvodnju za 500.000 bpd, Irak za 211 bpd, Kuvajt za 128.000 bpd, a UAE smanjuju proizvodnju za 144.000 bpd. Odluci su se pridružili i Kazahstan, Alžir i Oman. Tržište je odmah reagovalo na ono što se dogodilo rastom cena, što usložnjava probleme SAD i Evrope sa inflacijom.

Jednostavno rečeno, ovo je strašan udar na već posrnuli Zapad, prvenstveno EU i SAD. Ko stoji iza ovog udara ne zna se tačno, samo se pretpostavlja da tajnu igru vode Rusija i Kina sa ciljem da unište moć kolektivnog Zapada. Čini se da se ulazi u poslednju fazu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /