in

Plan Rusije i Afrike o uništenju američkog dolara

Plan Rusije i Afrike o uništenju američkog dolara

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je, da Rusija namerava da radi sa Afrikom na uništavanju američkog dolara.

To je direktan, provokativni izazov Zaharove Vašingtonu i njegovoj dominaciji dolara, tvrdeći da SAD koriste dolar za „globalnu hegemoniju“ i kao „sredstvo za ostvarivanje svoje agresije“.

Priča o dedolarizaciji nije ništa novo. To je dugo bilo u vazduhu, posebno uoči okupljanja zemalja BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu, sa pitanjem koje je bilo visoko na dnevnom redu.

Afrički lideri su u Rusiji na drugom samitu Rusije i Afrike od 2019. godine. Razgovaralo se o predlozima za okončanje ukrajinskog sukoba, ali i o alternativama nakon propasti „dogovora o žitu“ Crnomorske inicijative koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Ruski predsednik Vladimir Putin, takođe je domaćin pojedinačnih sastanaka sa ključnim šefovima država, kao što su etiopski i egipatski lideri. Čini se da postoji stepen razočarenja s obzirom na nisku posećenost ove godine, očigledno rezultat ukrajinske krize i kampanje pritiska Zapada i sankcija protiv Moskve.

„Asošiejted Pres“ je izvestio, da se „broj šefova država koji su prisustvovali smanjio sa 43 tada na 17 sada, zbog onoga što je Kremlj opisao kao grub pritisak Zapada da obeshrabri afričke nacije da prisustvuju tome“.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je, da je „neskriveno drsko mešanje SAD, Francuske i drugih država preko njihovih diplomatskih misija u afričkim zemljama, kao i pokušaji pritiska na rukovodstvo ovih zemalja, kako bi se sprečilo njihovo aktivno učešće na forumu. ”

„To je apsolutno nečuveno, ali to ni na koji način neće sprečiti uspeh samita“, rekao je Peskov novinarima.


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /